A Mindmegette új sorozatában Szabadfi Szabolcs – vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék – a kenyér és a péksütemények évtizedek során gondosan feltérképezett lelkivilágának legmélyebb titkait osztja meg velünk, hogy soha többé ne kelljen közértben vennünk a pékárut! Jöjjön most egy olyan sajtos pogácsa, amilyet még nem kóstolt: kétféle sajttal, és némi snidlinggel megbolondítva – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
Ez a jól bevált duplasajtos vajas pogácsarecept az első harapás után a családi kedvence lesz. A tésztája nagyon lágy és omlós, a sajttal pedig egyáltalán nem spórolunk. Remek vendégváró, tökéletes sörkorcsolya! Ha még tapasztalatlan a pogácsakészítés világlábában, akkor is nyugodtan nekiláthat. Nincs más dolga, mint figyelmesen követni Szabi, a pék instrukcióit. Garantált a siker!
HOZZÁVALÓK:
- 2,5 dkg élesztő
- 1 csipet cukor
- 3 cl tej
- 60 dkg liszt (BL55)
- 28 dkg vaj
- 2 dkg só
- 15 dkg joghurt
- 2 db tojás
- 5 dkg ementáli sajt
- 2 ek snidling
- 5 dkg parmezán sajt
ELKÉSZÍTÉS:
- A sajtos pogácsa elkészítéséhez az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, a tetejére szórunk 2 teáskanál lisztet, majd felfuttatjuk.
- A lisztbe kockázunk 25 dkg vajat és elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztővel, a joghurttal és 1 db tojással dagasztani kezdjük. 5-6 perc után hozzáadjuk a reszelt ementáli sajtot és a felaprított snidlinget, majd magasabb fokozaton, 3-4 perc alatt, készre dagasztjuk. Ezután 30 percet pihentetjük.
- Fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát, a maradék vajat megolvasztjuk, lekenjük vele, majd megszórjuk 3 dkg reszelt parmezánnal. A hosszúkás téglalap felső harmadát ráhajtjuk, majd az alsó harmadát is ráhajtjuk, és 15 percet pihentetjük.
- A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk. A pogácsák tetejét átkenjük a felvert tojással, majd 30 percet pihentetjük. Újra letojásozzuk és megszórjuk a maradék parmezánnal. 185 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.