Duplasajtos vajas pogácsa, aminek mindenki elkéri majd a receptjét

A kelt tésztának lelke van, mondják, és egy jó pék ennek kiváló ismerője. Szabi, a pék tippjeit olvashatja.

null

A Mindmegette új sorozatában Szabadfi Szabolcs – vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék – a kenyér és a péksütemények évtizedek során gondosan feltérképezett lelkivilágának legmélyebb titkait osztja meg velünk, hogy soha többé ne kelljen közértben vennünk a pékárut! Jöjjön most egy olyan sajtos pogácsa, amilyet még nem kóstolt: kétféle sajttal, és némi snidlinggel megbolondítva – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Ez a jól bevált duplasajtos vajas pogácsarecept az első harapás után a családi kedvence lesz. A tésztája nagyon lágy és omlós, a sajttal pedig egyáltalán nem spórolunk. Remek vendégváró, tökéletes sörkorcsolya! Ha még tapasztalatlan a pogácsakészítés világlábában, akkor is nyugodtan nekiláthat. Nincs más dolga, mint figyelmesen követni Szabi, a pék instrukcióit. Garantált a siker!

HOZZÁVALÓK:
 

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 3 cl tej
  • 60 dkg liszt (BL55)
  • 28 dkg vaj
  • 2 dkg só
  • 15 dkg joghurt
  • 2 db tojás
  • 5 dkg ementáli sajt
  • 2 ek snidling
  • 5 dkg parmezán sajt

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A sajtos pogácsa elkészítéséhez az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, a tetejére szórunk 2 teáskanál lisztet, majd felfuttatjuk.
  2. A lisztbe kockázunk 25 dkg vajat és elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztővel, a joghurttal és 1 db tojással dagasztani kezdjük. 5-6 perc után hozzáadjuk a reszelt ementáli sajtot és a felaprított snidlinget, majd magasabb fokozaton, 3-4 perc alatt, készre dagasztjuk. Ezután 30 percet pihentetjük.
  3. Fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát, a maradék vajat megolvasztjuk, lekenjük vele, majd megszórjuk  3 dkg reszelt parmezánnal. A hosszúkás téglalap felső harmadát ráhajtjuk, majd az alsó harmadát is ráhajtjuk, és 15 percet pihentetjük.
  4. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk. A pogácsák tetejét átkenjük a felvert tojással, majd 30 percet pihentetjük. Újra letojásozzuk és megszórjuk a maradék parmezánnal. 185 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.