időjárás 7°C Nándor 2021. October 19.
logo

Elronthatatlan és isteni finom túrós-grízes kevert süti

Forrás: Mindmegette
2021.09.23. 16:48

Őszi hétvégéken, amikor nem igazán fér az emberbe más, csak desszert, nem árt, ha azok közül is a tartalmasabbakat választjuk.

Ilyen például a túró- vagy szilvásgombóc, császármorzsa vagy máglyarakás. Most ez a lista bővülhet egy igazi jolly jokerrel: ezt a túrós-grízest összerakni kb. 15 perc, a többi munkát pedig, amíg megfő a leves, elvégzi a sütő - derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

Hozzávalók:

  • 1 kg túró
  • 37,5 dkg cukor
  • 12 kg margarin
  • 5 ek búzadara
  • 6 db tojás (M-es)
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • liszt (a tepsihez)

A tetejére:

  • 1/2 tábla étcsokoládé
  • 1 ek olaj (+ a tepsihez)

Elkészítés:

  1. A túrót egy nagyobb keverőtálba tesszük, és villával kissé összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a szobahőmérsékletű, felkockázott margarint, a búzadarát,  a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és egy kanál citromlevet, és az egészet egy botmixerrel alaposan összedolgozzuk.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós-grízes masszához keverjük.
  3. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk-kilisztezünk, és 5-10 percre a hűtőbe tesszük, majd beleöntjük a tésztát.
  4. 170 fokra (alsó-felső sütésben) előmelegített sütőben, kb. 45-50 perc alatt halványsárgára sütjük.A tűpróbát a sütemény közepén végezzük el. Ha kész,  hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd az edényfal mentén óvatosan vágjuk körbe, és egy rácsra fordítsuk ki.
  5. Mikrohullámú sütőben vagy gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és megcsorgatjuk vele a teljesen kihűlt, felkockázott süteményt.