Ilyen például a túró- vagy szilvásgombóc, császármorzsa vagy máglyarakás. Most ez a lista bővülhet egy igazi jolly jokerrel: ezt a túrós-grízest összerakni kb. 15 perc, a többi munkát pedig, amíg megfő a leves, elvégzi a sütő - derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
Hozzávalók:
- 1 kg túró
- 37,5 dkg cukor
- 12 kg margarin
- 5 ek búzadara
- 6 db tojás (M-es)
- 2 tk vaníliaaroma
- 1 db citrom (reszelt héja)
- 1 ek frissen facsart citromlé
- liszt (a tepsihez)
A tetejére:
- 1/2 tábla étcsokoládé
- 1 ek olaj (+ a tepsihez)
Elkészítés:
- A túrót egy nagyobb keverőtálba tesszük, és villával kissé összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, a szobahőmérsékletű, felkockázott margarint, a búzadarát, a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és egy kanál citromlevet, és az egészet egy botmixerrel alaposan összedolgozzuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós-grízes masszához keverjük.
- Egy kb. 25x35 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk-kilisztezünk, és 5-10 percre a hűtőbe tesszük, majd beleöntjük a tésztát.
- 170 fokra (alsó-felső sütésben) előmelegített sütőben, kb. 45-50 perc alatt halványsárgára sütjük.A tűpróbát a sütemény közepén végezzük el. Ha kész, hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd az edényfal mentén óvatosan vágjuk körbe, és egy rácsra fordítsuk ki.
- Mikrohullámú sütőben vagy gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és megcsorgatjuk vele a teljesen kihűlt, felkockázott süteményt.