Ha ősz, akkor indul a levesszezon! A hűvös idő beköszöntével ugyanis egyre jobban vágyik az ember egy nagy tál forró, tartalmas levesre, ami a testet és a lelket is átmelegíti. A Mindmegette.hu válogatásában a bablevestől kezdve a húsgombócos levesen át a sajtkrémlevesig mindent megtalál.
ŐSZI MINESTRONE LEVES
Hozzávalók:
- 3 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 levél zsálya
- 1 ág rozmaring
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 doboz babkonzerv
- 1,25 dl paradicsomszósz
- 2 tk só
Elkészítés:
- Egy fazékban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott zsályát, a finomra vágott rozmaringot és a babérlevelet, kb. 2 percig főzzük.
- Ezután beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, a kockára vágott répát és a zellert, majd pár percig dinszteljük őket, amíg a hagyma átlátszó lesz.
- Hozzáadjuk a babot, és a paradicsomszószt, alaposan összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi. Lefedjük, és 15 percig főzzük.
- Végül hozzáadjuk a mángoldot és a hajdinát, hozzáöntünk még annyi folyadékot, hogy 5 cm-re ellepje, és félig lefedve addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.
TÁRKONYOS CSIRKEGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 csok petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- olaj
- 1 ek tárkony
- 20 dkg zöldbab
- 1 l alaplé
- só
- bors
- 2 dl tejszín
- 1 db citrom
Elkészítés:
- A csirkemellet apróra vágjuk, aprítóba finomra daráljuk, és egy tálba öntjük. A zsemlét aprítóban morzsává daráljuk, majd hozzáöntjük a csirekhúshoz. Beletesszük a tojást, a petrezselymet, a zúzott fokhagymát, alaposan összedolgozzuk, majd félretesszük.
- A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd a megtisztított, csíkokra vágott répákkal együtt olajon megdinszteljük.
- Beletesszük a tárkonyt, a mirelit zöldbabot, felöntjük 1 liter húsalaplével és felforraljuk. A húsból, vizes kézzel gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük főni. 30 perc főzés után után sózzuk, borsozzuk, ha kell, és elkeverjük benne a tejszínt. Citromlével tehetjük még pikánsabbá.
SAJTKRÉMLEVES ROPOGÓSRA SÜLT DARÁLT HÚSSAL
Hozzávalók:
- 1 csok újhagyma
- 2 db sárgarépa
- 3 ek olaj
- 30 dkg vegyes darált hús
- só
- bors
- 2 db húsleveskocka
- 50 dkg sajt
- 1 csok petrezselyem
Elkészítés:
- Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A répát meghámozzuk, felkockázzuk. Felhevítünk 2 ek olajat, és üvegesre sütünk rajta 1 ek aprított újhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, azután tányérba kanalazzuk.
- A megmaradt olajat a visszamaradt zsiradékhoz adjuk, felforrósítjuk, és 5 percig pirítjuk rajta a megmaradt újhagymát és a répakockákat. Felöntjük 1,5 l vízzel, beledobjuk a leveskockákat, és felforraljuk. Ezután közepes lángon 10 percig főzzük.
- A lereszelt sajtot a levesbe forgatjuk, és kevergetve további kb. 5 percig főzzük, amíg a sajt megolvad. Végül megsózzuk, megborsozzuk. A ropogósra sült darált húsos keverékkel és a finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
PALÓCLEVES
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 dkg zöldbab
- 2 db burgonya
- 2 db sárgarépa
- 1 csok petrezselyem
- 3 ek olaj
- 1 tk pirospaprika
- só
- bors
- 1 mk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
Elkészítés:
- A palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk.
- A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
- A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk és felaprítjuk.
- Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk.
- Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.
- A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, a zöldbabot, és a sárgarépát, ismét lefedjük, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk.
- Petrezselyemmel megszórva, friss kenyérrel, forrón tálaljuk.