Forró és tartalmas őszi levesek, amelyek azonnal átmelegítenek

null

Ha ősz, akkor indul a levesszezon! A hűvös idő beköszöntével ugyanis egyre jobban vágyik az ember egy nagy tál forró, tartalmas levesre, ami a testet és a lelket is átmelegíti. A Mindmegette.hu válogatásában a bablevestől kezdve a húsgombócos levesen át a sajtkrémlevesig mindent megtalál.

 

ŐSZI MINESTRONE LEVES

Hozzávalók:

  • 3 ek olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 levél zsálya
  • 1 ág rozmaring
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 doboz babkonzerv
  • 1,25 dl paradicsomszósz
  • 2 tk só

Elkészítés:

  1. Egy fazékban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott zsályát, a finomra vágott rozmaringot és a babérlevelet, kb. 2 percig főzzük.
  2. Ezután beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, a kockára vágott répát és a zellert, majd pár percig dinszteljük őket, amíg a hagyma átlátszó lesz.
  3. Hozzáadjuk a babot, és a paradicsomszószt, alaposan összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi. Lefedjük, és 15 percig főzzük.
  4. Végül hozzáadjuk a mángoldot és a hajdinát, hozzáöntünk még annyi folyadékot, hogy 5 cm-re ellepje, és félig lefedve addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.

TÁRKONYOS CSIRKEGOMBÓCLEVES

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 csok petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • olaj
  • 1 ek tárkony
  • 20 dkg zöldbab
  • 1 l alaplé
  • bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 db citrom

Elkészítés:

  1. A csirkemellet apróra vágjuk, aprítóba finomra daráljuk, és egy tálba öntjük. A zsemlét aprítóban morzsává daráljuk, majd hozzáöntjük a csirekhúshoz. Beletesszük a tojást, a petrezselymet, a zúzott fokhagymát, alaposan összedolgozzuk, majd félretesszük.
  2. A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd a megtisztított, csíkokra vágott répákkal együtt olajon megdinszteljük.
  3. Beletesszük a tárkonyt, a mirelit zöldbabot, felöntjük 1 liter húsalaplével és felforraljuk. A húsból, vizes kézzel gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük főni. 30 perc főzés után után sózzuk, borsozzuk, ha kell, és elkeverjük benne a tejszínt. Citromlével tehetjük még pikánsabbá.

SAJTKRÉMLEVES ROPOGÓSRA SÜLT DARÁLT HÚSSAL

Hozzávalók:

  • 1 csok újhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 3 ek olaj
  • 30 dkg vegyes darált hús
  • bors
  • 2 db húsleveskocka
  • 50 dkg sajt
  • 1 csok petrezselyem

Elkészítés:

  1. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A répát meghámozzuk, felkockázzuk. Felhevítünk 2 ek olajat, és  üvegesre sütünk rajta 1 ek aprított újhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, azután tányérba kanalazzuk.
  2. A megmaradt olajat a visszamaradt zsiradékhoz adjuk, felforrósítjuk, és 5 percig pirítjuk rajta a megmaradt újhagymát és a répakockákat. Felöntjük 1,5 l vízzel, beledobjuk a leveskockákat, és felforraljuk. Ezután közepes lángon 10 percig főzzük.
  3. A lereszelt sajtot a levesbe forgatjuk, és kevergetve további kb. 5 percig főzzük, amíg a sajt megolvad. Végül megsózzuk, megborsozzuk. A ropogósra sült darált húsos keverékkel és a finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

PALÓCLEVES

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg zöldbab
  • 2 db burgonya
  • 2 db sárgarépa
  • 1 csok petrezselyem
  • 3 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika
  • bors
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

  1. A palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk.
  2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
  3. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk és felaprítjuk.
  4. Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk.
  5. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.
  6. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, a zöldbabot, és a sárgarépát, ismét lefedjük, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk.
  7. Petrezselyemmel megszórva, friss kenyérrel, forrón tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.