A rengeteg sütős-főzős műsornak köszönhetően egyre többet kapnak kedvet ahhoz, hogy kipróbálják magukat a tűzhely előtt. A konyhában igazán járatosak azonban azt is tudják, hogy egy-egy hozzávalót milyen sokoldalúan fel lehet használni. Itt van például a bacon, amiről a legtöbbeknek talán az angol reggeli jut eszükbe, vagy esetleg a baconbe tekert májra, csirkemellre gondolnak, ám ennél sokkal több ételhez passzol a bacon. A mindmegette.hu cikkében olvashatunk néhány ötletet, hogyan lehet a baconnel új szintre emelni a konyhaművészetet.
HAGYOMÁNYOS ÉTELEK, KIS EXTRÁVAL
Ha például vendégeket várunk és pogácsával szeretnénk megkínálni őket, azt is elkészíthetjük baconnel. A recept nem ördöngösség: a túrós, 60 dekányi lisztből készült pogácsatésztához 20 dkg-nyi, apró kockára vágott, előre megpirított bacont teszünk, a tésztát a szokásos módon megkelesztjük, majd kisütjük.
Ha a sós tésztáknál maradunk, a quiche-eket is feldobható baconnal, akár a szeletelt, akár a kockázott változatával. Ha az előbbit választjuk, érdemes a nyers pitetésztára fektetni őket, majd erre jöhet a quiche tölteléke, legyen az spárgás, spenótos, négysajtos vagy húsos. Ha a kockázott változat mellett döntenénk inkább, pirítás után egyszerűen csak keverjük bele a quiche töltelékébe, és voilá, sütés után kész is az isteni étel!
ÉDES ÉTELEK, SÓS VÁLTOZATBAN
Mivel muffinból is létezik sós változat, méghozzá rengeteg, nem árt megjegyezni, hogy itt is van baconös opció. Az egyszerű sós muffin alaptésztát játszi könnyedséggel feldobhatjuk egy kis túróval, kaporral és baconnel, de társítható akár különféle (például füstölt vagy márvány-) sajtokkal is.
Még mindig nem fogytunk ki az ötletekből: a bacon még a palacsinta egyik alapanyagaként is megállja a helyét. Itt elsősorban az amerikai, kisebb és vaskosabb palacsintára gondolunk, aminek a sós változatának a tésztájába is beleszórhatunk előre aprított bacont, de akár egy sós tésztájú pancake mellé is ehetjük a megpirított baconszeleteket.
A KRÉMLEVESEK SZTÁRHOZZÁVALÓJA
A bacon a levesekhez is csodálatosan illik. A krémleveseknél például, ha az alap nem az olajon megpirított hagyma, hanem a megpirított baconkockák, igazán különleges ízvilágú leveseket kaphatunk. A megpirított bacon olaján elkészített édesburgonya-, sütőtök- vagy borsóleves fantasztikusan mély, telt ízű finomság lesz, amit ha főzés közben megbolondítunk egy kanál mézzel, tuti, hogy hatalmas lesz a siker. Tálaláskor bármelyik verziót feldobja, ha egy szelet fodrosra sült baconnel díszítjük, vagy ha sűrűbben készítjük a krémlevest a kockára vágott, pirított bacon kocka is jól mutat, míg a roppogós állag pedig tökéletesen egészíti ki a leves krémességét.
További tippekért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!