A puliszka – vagy másik jól ismert, olasz nevén a polenta – fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű. Laktat, egészséges és változatosan elkészíthető: van aki kása formában szereti, van aki sülve, van aki édesen, van, aki sósan – a mindmegette.hu most egy nagyon finom, laktató, és mégis pénztárcabarát változatot mutat be, a juhtúróval rakott sült puliszkát.
A téli hónapokban megengedett, sőt mi több, szükséges a nagyobb kalóriatartalmú, gazdagabb fogások fogyasztása, így a meglehetősen laktató és éppen ezért sokszor mellőzött kukoricadarának, és a belőle készíthető puliszkának és polentának is ekkor jön el az ideje.
A kukoricadara több szempontból is ideális alapanyag: egyrészt nagyon könnyen elkészíthető, pikk-pakk megvan, másrészt nagyon jól variálható. A kukoricadara felhasználásával készíthetünk levesbetéteket, köreteket, tölteléket, főfogásokat, de polentából még desszert is alkotható.A kukoricadarát lágyra vagy sűrűre főzhetjük.
A lágy, laza puliszka könnyebb fogás, kanalazható, édesen vagy sósan is fogyasztható. A sűrűbbre készített, kevesebb folyadék hozzáadásával készített polenta ellenben jól formálható, szeletelhető, s tovább variálható. A sűrűre készített változatból lehet rakott puliszka, amelyet juhtúróval, sült zöldségekkel, különféle zöldséges vagy húsos ragukkal rétegezhetünk, s csőben készre süthetünk.
Mi most a juhtúróval rakott, tepsiben sült változatot készítettül el, pirított szalonnával gazdagon megszórva. Próbáljátok ki!
HOZZÁVALÓK:
- 1 l víz
- 1 tk só
- 30 dkg kukoricadara
- 40 dkg juhtúró
- tejföl
- 10 dkg húsos szalonna
ELKÉSZÍTÉS:
Az elkészítés menetének megismeréséhez nézze meg az alábbi videót!