De tulajdonképpen mit tud a csirkehús, mennyit és hogyan érdemes enni belőle, hogy kimaxoljuk az összes pozitív élettani hatását, és minimalizáljuk a negatívakat? A Mindmegette cikkéből kiderül.
A csirkehús segít a fogyásban
Mivel tele van fehérjével, amelynek megemésztése sokkal több energiát igényel, mint például egy szénhidrátban gazdag tésztaételé, így elmondhatjuk, hogy sok csirkehúst fogasztunk – persze bőr nélkül, kevés zsiradékkal elkészítve, párolva, grillezve –, és arányaiban kevesebb szénhidrátot, tulajdonképpen már ettől is fogyhatunk – olvasható a Mindmegette cikkében.
Bónusz: a lassú feldolgozás hosszabban tartó teltségérzetet eredményez, vagyis egy csirkehúsos, zöldségben és rostokban gazdag ebéd után órákkal sem leszünk éhesek, ami szintén nem utolsó szempont, ha fogyni szeretnénk.
De meg is hízhatunk tőle...
Ha túlzásba visszük a csirkehús fogyasztását, épp az ellenkező hatást érjük el, mint, amit szeretnénk:
ha túl sok fehérjét viszünk be, heves raktározásba kezd a szervezetünk, pont, mint a szénhidrátok és zsírok esetében, hiszen egy bizonyos mennyiségnél többet ebből sem képes megemészteni, ami a kilók gyarapodásához vezet.
A lényeg tehát itt is a mértéklesesség, és a kiegyensúlyozott étrend: az étkezések 15 százalékban tartalmazzanak állati fehérjét, az pont az ideális mennyiség az izomgyarapításhoz és a zsírégetéshez.
A csirkemell támogatja az izmokat
Apropó izomgyarapítás: a mindennapi csirkével sokkal erősebbek lehetünk. A csirkehúsban található nagy mennyiségű fehérje egyik legfontosabb alkotóeleme, a leucin, ami nagy mértékben támogatja a fehérje beépülését az izomrostokba. Egy 2018-as brit tanulmány szerint, az izomépítéshez ideális fehérjemennyiség 1,6 gramm testsúlykilógrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 72 kilós embernek 115 gramm protein már segít az izomépítésben, ez a mennyiség pedig három bőrözött, csontozott csirkemellben meg is van.
Székrekedést kaphatsz tőle...
Persze itt is a hangsúly a leheten van, hiszen ez csak akkor következhet be, ha túlzásba viszik a hús, és úgy általában a rostban szegény, ám fehérjében gazdag ételek fogyasztását. Ha odafigyelünk arra, hogy a proteinfalatok mellett legyen a tányérunkon bőséggel zöldség, barna rizs, és odafigyelünk a napi folyadékbevitelre – ami magas fehérjetartalmú étrend esetén 3-3,5 liter körül ajánlott – akkor megkímélhetjük magunkat a kellemetlen percektől.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.