időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Különös ételeket sütöttek egykor halottak napján

Forrás: Mindmegette
2021.11.03. 18:23
borítókép

Emlékszünk olyan, a hallottak napjához köthető magyar hagyományokra, amelyeket ma már nem tartunk?

Jól ismerjük már az amerikai Halloween hagyományait. Azt, hogy tökös pitét sütnek, cukorkákat osztogatnak a gyerekeknek és jelmezbe öltöznek. De mennyire emlékszünk olyan, a Hallottak napjához köthető magyar hagyományokra, melyeket ma már nem tartunk? Különös például, hogy miket főztek ezen a napon régen – állítja a mindmegette.hu cikke.

A Mindenszentek és halottak napja közötti éjjelen a néphit szerint a holt lelkek miséztek a templomban. Mivel úgy vélték, hogy élő embernek nem tanácsos szellemmel találkozni és megzavarni őket, így ilyenkor a templomot az emberek kerülték.

Fotó: Pixabay

Úgy vélték azonban, hogy Halottak napján a holtak és az élők egyfajta titkos közösséget alkotnak. A holtak lelke ilyenkor ismét hazalátogat, akinek még élő rokonai gyakran megterítettek és a kedvenc ételét készítettek el. Mások csak sót, kenyeret és vizet raktak ki az asztalra.

A székelyeknél is szokás volt, hogy külön sütöttek-főztek a holtaknak, ám az ételt nem otthon "szolgálták fel", hanem kivitték a temetőbe elosztogatni. Egyes források szerint Szegeden és környékén kalácsot sütöttek, amit szintén a temetőben osztottak szét.