Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a krémleves: selymes a tejszíntől, tartalmas és melegít, mégsem nehéz étel. Ráadásul szinte bármilyen alapanyagból készíthető. A mindmegette.hu cikkében egy különlegességet mutat be, amelybe gomba, tök, burgonya sok-sok hagyma és egy kis fehérbor is került. A végeredmény zseniális lett!
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg hokkaido tök
- 1 csomag leveszöldség
- 25 dkg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 ek olívaolaj
- 2 dl fehérbor
- 2 ek zöldséglevespor
- 2,5 dkg szárított vargánya
- 25 dkg gomba
- 6 ek hántolt tökmag
- só
- őrölt fekete bors
- 2 dl főzőtejszín
- 6 ek tökmagolaj
ELKÉSZÍTÉS
- A tököt meghámozzuk, négyfelé vágjuk, kimagozzuk, és felkockázzuk. A leveszöldségeket megtisztítjuk a burgonyával együtt, és felaprítjuk. Meghámozzuk a vörös- és a fokhagymát. Előbbit durvára daraboljuk, utóbbit finomra aprítjuk.
- Egy nagy lábasban felforrósítunk 4 ek olívaolajat, rádobjuk az előkészített zöldségeket, és időnként megkeverve kb. 10 percig sütjük. Felöntjük a borral és 2 l vízzel, majd felforraljuk. Azután hozzáadjuk a zöldséglevesport a szárított vargányával együtt, és közepes lángon, lefedve főzzük kb. 20 percig.
- Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd tányérra borítjuk. Felforrósítjuk a serpenyőben a megmaradt 2 ek olívaolajat, és aranybarnára sütjük rajta a gombát. Sózzuk, borsozzuk, és kiszedjük.
- Lehúzzuk a levest a tűzről, és botmixerrel simára pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és összemelegítjük. Végül sózzuk, borsozzuk. A pirított tökmaggal és a sült gombával díszítve, valamint a tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.