A Mindmegette új sorozatában Mészáros Balázs abban lesz az olvasók segítségére, hogy ne kapjanak idegösszeomlást a karácsonyi sütés-főzés során, és stresszmentes legyen az ünnepi készülődés. A karácsony a halászléfőzés időszaka, ezért nem is jöhetne jobbkor egy szuper recept, aminek segítségével rögtön háromféle változatát készíthetjük el. Bajai, szegedi, vagy korhely? Kinek melyik a kedvence? – olvasható a kérdés a mindmegette.hu cikkében.
Számtalan halászléreceptet ismerünk, ám az csak a töredéke lehet annak, ahány halleves valójában létezik. Legyen az csípős vagy sem, kínáljuk egy jó nagy karéj kenyérrel, gyufatésztával vagy nélküle, minden esetben egy isteni karácsonyi fogás.
Ez a halászléfőzés és -fogyasztás időszaka! Íme három szuper recept hozzá, melyek közül bármelyiket is választjuk, garantált lesz a siker!
HOZZÁVALÓK:
- 2 db közepes ponty
- 10 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 4 köz paradicsom
- 4 db TV paprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 2 ek füstölt fűszerpaprika
- 5 ek csemege fűszerpaprika
- 5 db halászlé kocka
- só
ELKÉSZÍTÉS:
- Megpucoljuk a pontyot, kifilézzük, részeire szedjük, a keserű fogat eltávolítva belőle.
- A pontyfilét beirdaljuk, felcsíkozzuk és vékonyan megsózzuk.
- A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük, a TV paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot felnegyedeljük, a fokhagymát keresztben kettévágjuk.
- A halalapléhez félretett halat és az előkészített zöldségeket feltesszük főni 8L vízben és erős lángon 1 órát főzzük.
- Ügyelve arra, hogy amikor felforrt, a fűszerpaprikát a leves tetején lévő zsírra szórjuk, amely sűríteni fogja azt.
- Az egy óra elteltével a levest átpasszírozzuk, körülbelül 5L levesünk lett így.
- A levest visszatesszük a lángra és hozzáadjuk a leveskockákat és megsózzuk.
- A levest ekkor hagyhatjuk kihűlni és felhasználásig hűtőbe tehetjük.
- Befejezéskor egyszerűen a halat beletesszük, felforraljuk és lobogva 6 percig főzzük.
- Hegyes erőset és friss kenyeret kínáljunk hozzá.