Elkészíteni egy szilveszteri malacsültet egyáltalán nem nagy kihívás, csupán csak annak látszik. Ha betartjuk azt a néhány kőbe vésett lépést, amit a következő receptvideóból bárki elsajátíthat, kétség nem fér ahhoz, hogy tökéletes lesz a végeredmény. Ezzel a sülttel tuti malacunk lesz, a szerencsénk pedig páros lábbal rúgja majd ránk az ajtót 2022-ben – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A néphiedelem szerint a malachús fogyasztása elengedhetetlen pillanata a szilveszternek. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac.
Az év utolsó napja felé haladva a Mindmegette csapata egy szuper szilveszteri malacsült receptvideót mutat az olvasóinak. Arra nem árt felkészülni, hogy a sütő legalább 3 órán keresztül fog dolgozni a husin, nekünk viszont nincs más dolgunk, mint élvezni a konyhából kiáramló illatokat.
HOZZÁVALÓK
- 2 kg bőrös malackaraj
- só
- bors
- kömény
- 2 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej fehér káposzta
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 2 db alma
- 5 dl sör
ELKÉSZÍTÉS
- A malac bőrét bevagdossuk a késsel, majd sózzuk, borsozzuk és köménnyel ízesítjük.
- A fokhagymát megpucoljuk és felcsíkozzuk, majd a szalonnát is felcsíkozzuk és megtűzdeljük velük a húst minden oldalról.
- A káposztát, hagymát és az almát megpucoljuk, legyaluljuk és összekeverjük a sóval, borssal, és köménnyel.
- Egy tepisbe tesszük a zöldségeket a sörrel, rárakjuk a malacot, majd lefedve 160 fokra előmelegített sütőben kb. 3 órát sütjük.
- Ha már puha a hús, akkor fedetlenül 230 fokon ropogósra sütjük 20 perc alatt. Kenyeret kínálunk hozzá.