Sütni öröm - főleg, ha a végeredmény mutatós, és olyan finom, hogy mindenki boldogan falja. A siker kulcsa persze elsősorban a rutin – vagy ennek híján egy olyan profi szakmai segítsége, akinek a kisujjában van a desszertkészítés csínja-bínja. Ebben segít Pinczel Orsi cukrász, aki videósorozatában süteménysütési trükköket, praktikákat oszt meg – és persze isteni recepteket! Karácsony közeledtével pedig egy klasszikus fatörzset készített mennyei csokimázzal, és kandírozott gyümölccsel – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- só
- 2 dkg kakaópor
- 8 dkg liszt
- 2 ek instant kávé
A töltelékhez:
- 30dkg habtejszín
- só
- 3 ek porcukor
- 5 dkg kandírozott narancs
- 1 cl konyak
- 5 dkg aprított étcsokoládé
A mázhoz:
- 1 dl tej vagy tejszín
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2,5 dkg vaj
- só
Külső krémhez:
- 2.5dl habtejszín
- só
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Dekorációhoz:
- 1 db rozmaring ág
- liofilizált gyümölcsök
- csokitöret
- csokilapok
ELKÉSZÍTÉS:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük a cukorral és csipet sóval. Ha kemény a hab, hozzáadjuk a sárgájákat majd – már kézzel – belekeverjük a kakaóporos lisztet és a kávét.
- Egy sütőpapíros tepsire kanalazzuk a masszát és kenőkéssel minél vékonyabban, saroktól sarokig, egyenletesen szétkenjük. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Figyeljünk oda, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor feltekerésnél törni fog.
- Ha készen van, lehúzzuk a tepsiről a papírral együtt és feltekerjük még melegen, jó szorosan. Így felveszi a formát és könnyebb lesz vele bánni.
- Amíg a tészta hűl, a töltelékhez a habtejszínt a sóval, a porcukorral habbá verjük, belekeverjük óvatosan a narancsot, majd az alkoholt. A mázhoz összefőzzük a tejet/tejszínt, kakaóport. Sózzuk, majd lehúzva a tűzről, hozzáadjuk a vajat.
- A burkoló krémhez a tejszínt a sóval felforrósítjuk. Ráöntjük a kimért csokira, majd ha picit hűlt a krém, hozzákeverjük a puha vajat is és hűtőbe tesszük dermedni.
- Ha minden készen van, kicsomagoljuk a piskótát és ecsettel megkenjük a csoki mázzal. Ezután egyenletesen az alkoholos tejszínhabbal. Rászórjuk a csokit is és óvatosan feltekerjük.
- Utolsó lépésként burkoljuk nagyon rusztikus módon a ganache krémmel és díszítjük.