Süti titkok egy cukrásztól: ünnepi csokis-narancsos fatörzs

Pinczel Orsi karácsony közeledtével egy klasszikus fatörzset készített mennyei csokimázzal, és kandírozott gyümölccsel.

null

Sütni öröm - főleg, ha a végeredmény mutatós, és olyan finom, hogy mindenki boldogan falja. A siker kulcsa persze elsősorban a rutin – vagy ennek híján egy olyan profi szakmai segítsége, akinek a kisujjában van a desszertkészítés csínja-bínja. Ebben segít Pinczel Orsi cukrász, aki videósorozatában süteménysütési trükköket, praktikákat oszt meg – és persze isteni recepteket! Karácsony közeledtével pedig egy klasszikus fatörzset készített mennyei csokimázzal, és kandírozott gyümölccsel – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

 

HOZZÁVALÓK:

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 2 dkg kakaópor
  • 8 dkg liszt
  • 2 ek instant kávé

 

A töltelékhez:

  • 30dkg habtejszín
  • 3 ek porcukor
  • 5 dkg kandírozott narancs
  • 1 cl konyak
  • 5 dkg aprított étcsokoládé

 

A mázhoz:

  • 1 dl tej vagy tejszín
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2,5 dkg vaj

 

Külső krémhez:

  • 2.5dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

 

Dekorációhoz:

  • 1 db rozmaring ág
  • liofilizált gyümölcsök
  • csokitöret
  • csokilapok

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük a cukorral és csipet sóval. Ha kemény a hab, hozzáadjuk a sárgájákat majd – már kézzel – belekeverjük a kakaóporos lisztet és a kávét.
  2. Egy sütőpapíros tepsire kanalazzuk a masszát és kenőkéssel minél vékonyabban, saroktól sarokig, egyenletesen szétkenjük. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Figyeljünk oda, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor feltekerésnél törni fog.
  3. Ha készen van, lehúzzuk a tepsiről a papírral együtt és feltekerjük még melegen, jó szorosan. Így felveszi a formát és könnyebb lesz vele bánni.
  4. Amíg a tészta hűl, a töltelékhez a habtejszínt a sóval, a porcukorral habbá verjük, belekeverjük óvatosan a narancsot, majd az alkoholt. A mázhoz összefőzzük a tejet/tejszínt, kakaóport. Sózzuk, majd lehúzva a tűzről, hozzáadjuk a vajat.
  5. A burkoló krémhez a tejszínt a sóval felforrósítjuk. Ráöntjük a kimért csokira, majd ha picit hűlt a krém, hozzákeverjük a puha vajat is és hűtőbe tesszük dermedni.
  6. Ha minden készen van, kicsomagoljuk a piskótát és ecsettel megkenjük a csoki mázzal. Ezután egyenletesen az alkoholos tejszínhabbal. Rászórjuk a csokit is és óvatosan feltekerjük.
  7. Utolsó lépésként burkoljuk nagyon rusztikus módon a ganache krémmel és díszítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.