Tökéletes szilveszteri fogás: görögös lencse fokhagymával és paradicsommal

Ha szilveszter, akkor lencse, mert ne ezen múljon, hogy lesz-e a következő évben elég pénz.

null

Ha szilveszter, akkor lencse, mert ne ezen múljon, hogy lesz-e a következő évben elég pénz. A hagyományos lencselevest vagy főzeléket mindenki szereti, de bizony a változatosság nem árt, és minden országnak megvannak a maga lencsés fogásai, melyek közül nem véletlenül világhírű jó pár – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

Fotó: Képernyőkép/Youtube

A görögök fokhagymával és paradicsommal készítik, a végeredményt pedig érdemes némi feta sajttal feldobni. Én 30 éve csinálom ezt a változatot január elsején, és a barátaim ugyanennyi ideje megjelennek a lakásomban évről-évre, annyira imádják!

 

Ez a változat gyorsan elkészül, jól melegíthető, kevés vele a munka, könnyű belőle nagy mennyiséget csinálni, glutén és húsmentes, fetasajt nélkül pedig tökéletes vegán fogás.

 

HOZZÁVALÓK(8 FŐ RÉSZÉRE):

  • 50 dkg lencse
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kis szál répa
  • 1 kis cikk zeller
  • 3-4 dl alaplé (ha vega vagy vegán vagy, használj zöldségalaplevet)
  • 1-2 ágacska rozmaring
  • 3-4 babérlevél
  • 4 ek olívaolaj
  • Só, bors

 

A tálaláshoz:

  • 25 dkg fetasajt
  • extraszűz olívaolaj

 

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Áztasd a lencsét 2 órán át hideg vízben.
  2. Vastag fenekű lábasban, kevés olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, és amikor már üveges, tedd rá a vékonyra felkarikázott fokhagymát. Párold további 2 percig.
  3. Dobd mellé a lencsét, a megtisztított répát, zellert, fűszereket, paradicsomkonzervet, pürét és alaplevet. Itt két módszer közül választhatsz. Vagy beteszed 150 fokos sütőbe az ételt és megsütöd, vagy lassú lángon rotyogtatod a tűzhelyen, míg meg nem puhul. Ha nagyon sűrű lenne, önts hozzá egy kis vizet, de vigyázz, ne legyen túl híg, így inkább levesebb folyadékkal kezdd a főzést és közben adagolgasd az alaplevet hozzá, mint hogy túlvizezd!
  4. Sózz, borsozz! Ha a lencse megpuhult (max. 40 perc főzve, sütőben hosszabb idő, akár 2-3 óra is lehet), tálald a fetasajttal és önts rá kevés extraszűz olíva olajat is, az íze kedvéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.