Ha szilveszter, akkor lencse, mert ne ezen múljon, hogy lesz-e a következő évben elég pénz. A hagyományos lencselevest vagy főzeléket mindenki szereti, de bizony a változatosság nem árt, és minden országnak megvannak a maga lencsés fogásai, melyek közül nem véletlenül világhírű jó pár – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A görögök fokhagymával és paradicsommal készítik, a végeredményt pedig érdemes némi feta sajttal feldobni. Én 30 éve csinálom ezt a változatot január elsején, és a barátaim ugyanennyi ideje megjelennek a lakásomban évről-évre, annyira imádják!
Ez a változat gyorsan elkészül, jól melegíthető, kevés vele a munka, könnyű belőle nagy mennyiséget csinálni, glutén és húsmentes, fetasajt nélkül pedig tökéletes vegán fogás.
HOZZÁVALÓK(8 FŐ RÉSZÉRE):
- 50 dkg lencse
- 1 közepes fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 kis szál répa
- 1 kis cikk zeller
- 3-4 dl alaplé (ha vega vagy vegán vagy, használj zöldségalaplevet)
- 1-2 ágacska rozmaring
- 3-4 babérlevél
- 4 ek olívaolaj
- Só, bors
A tálaláshoz:
- 25 dkg fetasajt
- extraszűz olívaolaj
ELKÉSZÍTÉSE:
- Áztasd a lencsét 2 órán át hideg vízben.
- Vastag fenekű lábasban, kevés olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, és amikor már üveges, tedd rá a vékonyra felkarikázott fokhagymát. Párold további 2 percig.
- Dobd mellé a lencsét, a megtisztított répát, zellert, fűszereket, paradicsomkonzervet, pürét és alaplevet. Itt két módszer közül választhatsz. Vagy beteszed 150 fokos sütőbe az ételt és megsütöd, vagy lassú lángon rotyogtatod a tűzhelyen, míg meg nem puhul. Ha nagyon sűrű lenne, önts hozzá egy kis vizet, de vigyázz, ne legyen túl híg, így inkább levesebb folyadékkal kezdd a főzést és közben adagolgasd az alaplevet hozzá, mint hogy túlvizezd!
- Sózz, borsozz! Ha a lencse megpuhult (max. 40 perc főzve, sütőben hosszabb idő, akár 2-3 óra is lehet), tálald a fetasajttal és önts rá kevés extraszűz olíva olajat is, az íze kedvéért.