A gulyáslevesnek ugyan van alapreceptje, de ahány ház, annyi féle. Ezen a videón egy sertéshúsos változat készül, és csipetke helyett nokedli kerül bele. Abból viszont jó sok – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.
A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével
– írta egykor Gundel Károly vendéglős a gulyásleves készítéséről. Az idők folyamán került bele leveszöldség, zöldpaprika és paradicsom is, hogy laktatóbb legyen.
Eredetinek tekinthető recept nem létezik, lényegében mindenki az otthon tanultak szerint, a saját ízlése szerint variálva készíti. Bográcsban és fazékban egyaránt finom lesz, ha a jó minőségű alapanyagokat türelmesen hagyjuk puhulni a rántás nélküli paprikás lében.
HOZZÁVALÓK:
A gulyásleveshez:
- 2 ek zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 50 dkg sertéscomb
- só
- bors
- 2 ek pirospaprika
- 1 tk kömény
- 2 db babérlevél
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db paradicsom
- 1/2 db zellergumó
- 50 dkg krumpli
A galuskához:
- liszt
- 1db tojás
ELKÉSZÍTÉS:
- A gulyásleves elkészítéséhez a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a répákat karikára, a többit nagyjából egyforma kockára vágjuk. A húst akkorára kockázzuk, mint a zöldségeket.
- Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a felkockázott sertéshúst, majd fehéredésig pirítjuk. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük pirospaprikával és köménnyel, beletesszük a babérlevelet, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük. Felöntjük 3 liter langyos vízzel, beletesszük a répákat, a paradicsomot és a zellert, és közepes lángon addig főzzük, amíg a megpuhul a hús. 10 perccel a főzés vége előtt beletesszük a krumplit.
- A tojásból és a lisztből galuskatésztát készítünk, majd a lobogva forró levesbe szaggatjuk. Ha a galuskák feljönnek a leves felszínére, keverünk rajta egyet, és lehúzzuk a tűzről. Tálalás előtt kb. egy 20 percet pihentetjük a gulyáslevest, hogy még inkább összeérjenek az ízek.
Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)