Gulyásleves, ami után nem kell második fogás

Eredetinek tekinthető recept nem létezik, mindenki a saját ízlése szerint variálva készíti.

null

A gulyáslevesnek ugyan van alapreceptje, de ahány ház, annyi féle. Ezen a videón egy sertéshúsos változat készül, és csipetke helyett nokedli kerül bele. Abból viszont jó sok – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

 

A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével

– írta egykor Gundel Károly vendéglős a gulyásleves készítéséről. Az idők folyamán került bele leveszöldség, zöldpaprika és paradicsom is, hogy laktatóbb legyen.

 

Eredetinek tekinthető recept nem létezik, lényegében mindenki az otthon tanultak szerint, a saját ízlése szerint variálva készíti. Bográcsban és fazékban egyaránt finom lesz, ha a jó minőségű alapanyagokat türelmesen hagyjuk puhulni a rántás nélküli paprikás lében.

 

HOZZÁVALÓK:

A gulyásleveshez:

  • 2 ek zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéscomb
  • bors
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk kömény
  • 2 db babérlevél
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db zellergumó
  • 50 dkg krumpli

 

A galuskához:

  • liszt
  • 1db tojás

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A gulyásleves elkészítéséhez a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a répákat karikára, a többit nagyjából egyforma kockára vágjuk. A húst akkorára kockázzuk, mint a zöldségeket.
  2. Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a felkockázott sertéshúst, majd fehéredésig pirítjuk. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük pirospaprikával és köménnyel, beletesszük a babérlevelet, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük. Felöntjük 3 liter langyos vízzel, beletesszük a répákat, a paradicsomot és a zellert, és közepes lángon addig főzzük, amíg a megpuhul a hús. 10 perccel a főzés vége előtt beletesszük a krumplit.
  3. A tojásból és a lisztből galuskatésztát készítünk, majd a lobogva forró levesbe szaggatjuk. Ha a galuskák feljönnek a leves felszínére, keverünk rajta egyet, és lehúzzuk a tűzről. Tálalás előtt kb. egy 20 percet pihentetjük a gulyáslevest, hogy még inkább összeérjenek az ízek.

 

 

Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.