Ha Valentin-napon meglepné a párját valami apró kedvességgel, készítsen egy szemet gyönyörködtető és fenséges pohárkrémet, melyet akár közösen is falatozhatnak – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
Böngéssze át ezt a válogatást! A tárgyi ajándékok helyett a legnagyobb örömet az apró meglepetések okozzák. Nem feltétlenül kell súlyos költségekbe vernie magát, hogy boldoggá tegye a párját. Garantáltan örülni fog, ha meglepi egy káprázatos és ínycsiklandó desszerttel. Ezért a Mindmegette összegyűjtötte a legjobb pohárkrémeket.
NARANCSOS-CSOKIS MOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 3 db tojás
- 12 dkg étcsokoládé
- 5 dkg cukor
- 1 csip só
- 1 db narancs
- 1,5 dl tejszín
ELKÉSZÍTÉS:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A csokoládét felolvasztjuk.
- A tojássárgáját összekeverjük a cukorral és a sóval, majd hozzáöntjük az olvasztott étcsokoládét és tovább keverjük. Belekeverjük a narancs reszelt héját, majd a felvert tejszínt, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
- A csokikrémet minimum 1 órára a hűtőbe tesszük, majd poharakba adagoljuk, és narancskockákkal és reszelt narancshéjjal díszítjük.
PEZSGŐS-EPRES POHÁRKRÉM
HOZZÁVALÓK:
A pezsgőkrémhez:
- 8 db lapzselatin
- 2,5 dl tejszín
- 1,5 dl száraz pezsgő
- 10 dkg cukor
- 3 db tojássárgája
- 1 db lime
A díszítéshez:
- eper
- étcsokoládé
- fehércsokoládé
A kekszmorzsa:
- 27 dkg hideg vaj
- 12 dkg porcukor
- 37,5 dkg Grahamliszt
- 7,5 dkg darált mandula
- 2 db lime reszelt héja
- 2 db tojássárgája
ELKÉSZÍTÉS:
- Az epres pohárkrém elkészítéséhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. A pezsgőt a cukorral, és a tojássárgájával vízgőz fölött habosítjuk, ügyelve, hogy 85 fok fölé ne menjen a hőmérséklete.
- Levesszük a gőzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a zselatint, a limehéjat és levét. Időnként megkavarva elkezdjük hűteni. Ha már nem meleg, de még nem massza állagú, kilazítjuk tejszínhabbal.
- A vízgőzre feltesszük a csokit olvadni. 29 fokosan belemárthatjuk az epreket, és kis gallért készítünk neki fehércsokiból.
- A kekszmorzsához a hideg vajat elmorzsoljuk a száraz anyagokkal, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tojással. A tésztát lehűtjük, majd egy tepsire reszeljük 180 C fokon 15-20 percig sütjük.
- A pohár aljára teszünk a kekszmorzsából, majd rétegezzük rá a krémet, megszórjuk újból kekszmorzsával, a tetejére pedig rátesszük a csokiba mártott epreket.
HAMIS TIRAMISU CITROMKRÉMMEL
HOZZÁVALÓK:
A citrommártáshoz:
- 1,5 dl citromlé
- 1/2 dl narancslé
- 10 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 ek étkezési keményítő
A citromkrémhez:
- 2 db citrom
- 1 db vaníliarúd
- 15 dkg cukor
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 60 dkg natúr görög joghurt
A tálaláshoz:
- 20 dkg babapiskóta
- tejszínhab
- fehér csokoládé
ELKÉSZÍTÉS:
- A mártáshoz felforraljuk a citrom- és a narancslevet a cukorral. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a 1/2 dl vízzel és a tojássárgájával simára kevert étkezési keményítőt. Azután kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, és kevergetve hagyjuk kihűlni.
- A citromkrémhez összekeverjük a citromok lereszelt héját, a vaníliarúd kikapart magjait, a cukrot, a tejszínt, valamint a habfixálót, majd kemény habbá verjük. Ezután óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a joghurtot és 2 ek citrommártást.
- A citromkrémet poharakba rétegezzük a kisebb darabokra tört babapiskótákat és a citrommártással. Ezután a hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Egy kevés tejszínhabbal és leforgácsolt fehér csokoládéval díszítve tálaljuk.
NARANCSOS RÉTEGES POHÁRKRÉM
HOZZÁVALÓK:
A kekszes réteghez:
- 20 dkg kakaós édes keksz
A narancsos réteghez:
- 300 ml narancslé gyümölcshússal
- 2 ek méz
- 6 ek főzés nélküli pudingpor
A túrós réteghez:
- 25 dkg túró
- 5 dkg tejföl
- 3 tk reszelt narancshéj
- 1 tk cukor
- 2 ek narancslé
- 1 zacskó bourbon vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS:
- A kekszet konyhai aprítóban durvára daráljuk.
- A narancsos réteghez összekeverjük a narancslevet a pudingporral és a mézzel. Ha nem elég sűrű, pudingport teszünk még bele.
- A túrós réteghez a túrót simára keverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót.
- Végül poharakba rétegezzük. A kekszes réteggel kezdünk, arra jön a túrós réteg, majd egy narancsos. A narancsos pohárkrém tetejét megszórjuk egy kevés kekszmorzsával.
MOGYORÓS-CSOKIS POHÁRKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 17,5 dkg nutella
- 25 dkg tejföl
- 1 ek instant kávé
- 1 ek keserű kakaópor
- 1 dl habtejszín
- 2 ek mogyoróbél
- 1 db kisebb alma
- 1 ek citromlé
ELKÉSZÍTÉS:
- A mogyorós-csokis pohárkrém elkészítéséhez a Nutellát simára keverjük a tejföllel, az instant kávéval és a kakaóporral. Ezután beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, valamint egy kevés kivételével a durvára vágott mogyorót.
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk a húsát, és meglocsoljuk a citromlével.
- A csokis krémet 4 db üvegpohárba kanalazzuk, és ráhalmozzuk az almakockákat és a félretett mogyorót.
RÁKÓCZI TÚRÓS POHÁRKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 12 dkg vajas keksz
- 16 dkg zsírszegény túró
- 0,8 dl görög joghurt
- 0,5 db citrom reszelt héja
- 2 tk méz
- 2 ek baracklekvár
- 2 ek összezúzott dióbél
ELKÉSZÍTÉS:
- Először a kekszet durvára törjük egy zacskóban, akár sodrófa segítségével. Ha ezzel megvagyunk, a desszertes poharunk aljára szórjuk.
- A következő lépésben fogjuk a túrót, és jó alaposan elkeverjük a görög joghurttal, majd a mézzel és a citromhéjjal. Az így kapott keveréket a kekszmorzsa tetejére kanalazzuk, aztán a baracklekvárt is szépen elosztjuk rajta.
- Végül egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a durvára darabolt diót, aztán megszórjuk vele a desszert tetejét. Érdemes egy fél órára hűtőbe tenni a pohárkrémet, mielőtt nekilátunk.
További ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető pohárdesszertekért tekintse meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)