Könnyen előfordulhat, hogy egy nagybevásárlás alkalmával sokszor olyan tétel is a kosarunkba kerül, amit nem is akartunk megvenni, ami aztán otthon a hűtő mélyére kerül, később majd jó lesz alapon. Mi a teendő akkor, ha a baconből vásároltuk túl magunkat? Hogyan és meddig tárolható a hús? Cikkünkben néhány hasznos információt olvashatsz arról, hogyan és mennyi ideig áll el a bacon a hűtőnkben – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A legfontosabb, hogy nézzük meg a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt, amit nem érdemes összekeverni a gyártás dátummal. Általában a boltba kerülésüktől számítva több hétig minden probléma nélkül elállnak a termékek a hűtőben. Ha már a csomagolásnál tartunk, mielőtt így vagy úgy a kocsinkba kerülne a termék, érdemes azt is megnézni a csomagoláson, hogy minél magasabb hústartalmú, lehetőleg ízfokozót és térfogatnövelőt nem tartalmazó márkát válasszunk.
MIUTÁN A HŰTŐBE KERÜL
Miután hazaérkeztünk a bevásárlásból, a húst egyből tegyük a hűtőbe! Ha a bacon bontatlan állapotban kerül a helyére, a lejárati dátumáig minden gond nélkül eláll a hűtőben. Ha már viszont felbontottuk, hamarabb megromolhat, négy-öt nap után nem érdemes elfogyasztani a maradékot. Éppen ezért érdemes praktikusabb csomagolású bacont venni, ahol a húst több, külön nyitható részbe tették. A meg nem nyitott csomag a fagyasztóba is tehető, ott hat-nyolc hónapig is eláll. Fontos megemlíteni, hogy az eltarthatóság idejét sok esetben nem a tartósítószerek hozzáadásával, hanem a védőgázas csomagolással növelik.
HONNAN TUDJUK, HOGY MEGROMLOTT?
Szerencsére többféleképpen is meg lehet mondani, ha a bacon már nem alkalmas a fogyasztásra. A leginkább magától értetődő, hogy a címkén jelzett szavatossági idő után már nem érdemes megenni a húst. Azonban már szemmel is fel lehet mérni, ha gond van a termékkel. Ha a bacon rózsaszínes árnyalata szürkéssé, barnásszürkéssé vált, esetleg már penészfoltokat is látunk rajta, azonnal dobjuk ki! Amennyiben a csomagolás kinyitása után kellemetlen, savanyú szag csapja meg az orrunkat, szintén a kukában a helye. Tapintással is meg lehet állapítani, ehető állapotú-e még a baconünk: ha a hús tapintásra nyálkás, nem ajánlatos megsütni, legjobb, ha kidobjuk.
ÓVATOSAN A LEJÁRT ÉTELLEL!
Ha úgy ítéljük, hogy a baconünk fogyasztásra alkalmatlan, azonnal dobjuk ki, és ha lehetőségünk van rá, egyből vigyük is le a szemetet a szeméttárolóba! Fontos, hogy a lejárt húsból házi kedvencünknek sem adhatunk. Sajnos előfordulhat, hogy úgy ítéljük meg, bár már nem a legfrissebb a baconünk, mégis megkóstoljuk. A megromlott hústermék elfogyasztása hányingerrel, hányással, gyomorfájással, hasmenéssel járhat, ebben az esetben ajánlott néhány napig visszafogott étrendet tartani, ha pedig a panaszok nem múlnak, forduljunk orvoshoz.
A teljes cikk a Mindmegette oldalán érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)