Sütisuli: Íme a tökéletes aranygaluska titka

Az aranygaluska vaníliasodóval az igazi. Megmutatjuk, hogyan lesz pihe-puha és jó diós!

null

Hogy készítsünk aranygaluskát, marlenkát vagy Rákóczi túróst? Mitől lesz magas és szellős a piskóta vagy omlós a linzertészta? A Mindmegette új, Sütisuli néven indított videósorozatában minden sütéssel kapcsolatos kérdésre választ kaphatunk. Farkasinszki Ildikó, süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója megmutatja a desszertkészítés csínját-bínját egészen az alapoktól kezdve – derül ki a mindmegette.hu cikkéből. Ezúttal az aranygaluska trükkjeit ismerhetjük meg.

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 dl tej
  • 1 ek kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 ek vaj (a formához)

 

A szóráshoz:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

 

A vaníliasodóhoz:

  • 7 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 ek liszt

 

 

Elkészítés:

1. Az aranygaluska vaníliasodóval elkészítéséhez a tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

2. A szobahőmérsékletű lisztet szitáljuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sót, és a maradék cukrot, majd a keverék közepébe készítsünk egy mélyedést.

3. Adjuk a liszthez a tojássárgákat és a felfuttatott élesztős tejet, majd a robotgép alacsony fokozatán dagasszuk addig, míg összeáll a tészta. Akkor több részletben dagasszuk hozzá a puha vajat, de mindig várjuk meg, míg az előző adag vajat teljesen felvette a tészta.

4. Ha az összes vajat hozzáadtuk, a robotgépet indítsuk újra, és magas fokozaton 4-5 perc alatt gyúrjuk ki szép hólyagosra.

5. Ezután a tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, lisztezzük meg a tetejét is, majd letakarva kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.

6. Ha megkelt a tésztánk, óvatosan borítsuk ki, lisztezett munkafelületre, kézzel lapogassuk el ujjnyi vastagra, és egy pici pogácsaszaggatóval szaggassunk kis gömböket belőle.

7. Egy 22 cm kapcsos tortaformát vastagon vajazzunk ki. A vajat olvasszuk meg, a darált diót és a cukrot keverjük össze.

8. Fogjuk a pogácsákat, egyenként forgassuk bele az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, és sorakoztassuk őket a tortaformába. Ha egy szinttel készen vagyunk, jöhet a következő, míg el nem fogy az összes tészta.

9. Ha az egész kész, a tetejét takarjuk le alufóliával (a dió könnyen odakap), majd toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára.

10. Amíg sül az aranygaluska, készítsük el a sodót. Ehhez a tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival, ha az nincs, akkor vaníliapasztával, majd vegyük le a tűzről.

11. Egy másik lábosban keverjük ki a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, közben folyamatosan keverve. Kis lángon sűrítsük be egy kicsit, de nem kell annyira, mintha pudingot főznénk.

12. Várjuk meg, amíg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépve (nem vágva), a sodóval nyakon öntve tálaljuk.

 

Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.