Hogy készítsünk aranygaluskát, marlenkát vagy Rákóczi túróst? Mitől lesz magas és szellős a piskóta vagy omlós a linzertészta? A Mindmegette új, Sütisuli néven indított videósorozatában minden sütéssel kapcsolatos kérdésre választ kaphatunk. Farkasinszki Ildikó, süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója megmutatja a desszertkészítés csínját-bínját egészen az alapoktól kezdve – derül ki a mindmegette.hu cikkéből. Ezúttal az aranygaluska trükkjeit ismerhetjük meg.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 dl tej
- 1 ek kristálycukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 7 dkg puha vaj
- 1 ek vaj (a formához)
A szóráshoz:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
- 7 dl tej
- 1 rúd vanília
- 4 db tojássárgája
- 6 dkg kristálycukor
- 1 ek liszt
Elkészítés:
1. Az aranygaluska vaníliasodóval elkészítéséhez a tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
2. A szobahőmérsékletű lisztet szitáljuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sót, és a maradék cukrot, majd a keverék közepébe készítsünk egy mélyedést.
3. Adjuk a liszthez a tojássárgákat és a felfuttatott élesztős tejet, majd a robotgép alacsony fokozatán dagasszuk addig, míg összeáll a tészta. Akkor több részletben dagasszuk hozzá a puha vajat, de mindig várjuk meg, míg az előző adag vajat teljesen felvette a tészta.
4. Ha az összes vajat hozzáadtuk, a robotgépet indítsuk újra, és magas fokozaton 4-5 perc alatt gyúrjuk ki szép hólyagosra.
5. Ezután a tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, lisztezzük meg a tetejét is, majd letakarva kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
6. Ha megkelt a tésztánk, óvatosan borítsuk ki, lisztezett munkafelületre, kézzel lapogassuk el ujjnyi vastagra, és egy pici pogácsaszaggatóval szaggassunk kis gömböket belőle.
7. Egy 22 cm kapcsos tortaformát vastagon vajazzunk ki. A vajat olvasszuk meg, a darált diót és a cukrot keverjük össze.
8. Fogjuk a pogácsákat, egyenként forgassuk bele az olvasztott vajba, hempergessük meg a cukros dióban, és sorakoztassuk őket a tortaformába. Ha egy szinttel készen vagyunk, jöhet a következő, míg el nem fogy az összes tészta.
9. Ha az egész kész, a tetejét takarjuk le alufóliával (a dió könnyen odakap), majd toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára.
10. Amíg sül az aranygaluska, készítsük el a sodót. Ehhez a tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival, ha az nincs, akkor vaníliapasztával, majd vegyük le a tűzről.
11. Egy másik lábosban keverjük ki a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, közben folyamatosan keverve. Kis lángon sűrítsük be egy kicsit, de nem kell annyira, mintha pudingot főznénk.
12. Várjuk meg, amíg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépve (nem vágva), a sodóval nyakon öntve tálaljuk.
Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)