Lássuk be, ki vagyunk éhezve a frissességre, gyakorlatilag bármire, ami túlmutat a krumpli-cékla-narancs-fagyosmálna kvartett ízélményein. Sőt, ideje lenne a vitaminkapszulák kiábrándult rutinját a természetes örömfogyasztásra cseréni – írja a mindmegette.hu.
Egy szó, mint száz, itt az idő, hogy bevessük az olyan sápadtságűző recepteket, amik ízeket és színeket, magyarán az éledező tavasz energiáját varázsolja a tányérjainkra. Az olyan gyorsan elkészíthető, mégis növényi rostokban és vitaminokban gazdag falatokra gondolunk, mint a FANAN humusszal készült tavaszköszöntő tekercs, amivel 30 perc alatt rügyfakasztó hangulatot varázsolhatsz a családi asztalnál.
HOZZÁVALÓK:
(10 db tavaszköszöntő tekercs elkészítéséhez)
- 1 doboz (250 g) humusz
- 1 marék mungóbabcsíra
- 1 csokor koriander
- 1 csokor petrezselyem
- 1 zellerszár
- 1 saláta cukkini
- 2 szál újhagyma zöld szára
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 citrom
- 10 db kerek rizslapocska
ELKÉSZÍTÉSE:
- Készítsd elő a hozzávalókat és mosd meg a zöldségeket jó alaposan.
- Aprítsd fel a koriandert és a petrezselymet, majd reszeld vékony csíkokra a megpucolt sárgarépát.
- Az újhagyma zöld szárát lecsöpögtetés után vágd a lehető legapróbbra, majd szeleteld csíkokra a zellerszárat.
- A frissen vágott zöldségek illata valószínűleg mosolyt csal majd az arcodra, ez természetes, emiatt nem kell aggódni.
- Mérj egy tál langyos, szobahőmérsékletű vizet.
- A rizslapkorongokat külön-külön egyesével áztasd be, míg megpuhulnak, majd terítsd ki őket a vágódeszkára. Egyszerre csak annyit áztass be, amennyit ki tudsz teríteni, nehogy szétázzon!
- Kend meg a lapocskákat egyenként két kávéskanál humuszkrémmel, majd pakolj a frissen vágott zöldségekből egyenletes mennyiségű, de keskeny elrendezésű halmokat. A széleket hagyd „kenetlenül”, hogy fel tudd tekerni a lapocskákat.
- Tálald félbe vágva, mártogatós krémmel!
KÍSÉRŐ MÁRTOGATÓS:
Néhány perc alatt elkészíthető a tavaszváró tekercs mártogatós szósza. Ízlés szerint két evőkanál sötét szójaszószhoz egy nagyjából fél hüvelykujjnyi gyömbért kell reszelni, majd préselni hozzájuk egy gerezd fokhagymát és hozzájuk csapni egy teáskanálnyi barnacukrot. A keverékhez mérjünk két evőkanál vizet és ugyanennyi rizsborecetet. Keverjük össze őket, és máris tálalható a mártogatós szósz a tekercsek mellé!
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)