Ez az isteni tavaszi focaccia egyszerű, nem kell hozzá sok alapanyag, és a tetejét kedvünkre díszíthetjük. Olyan jól néz ki, hogy a társaságban biztosan akad majd valaki, aki elkéri a receptjét. Érdemes kipróbálni – írja a mindmegette.hu.
Tavaszi reggelekre, esetleg vendégvárónak is kiváló és szemet gyönyörködtető finomság. Aki a pizzát szereti, a focacciát is imádni fogja. A két tészta között minimális a különbség, az olaszok lapos kenyere leginkább a mi langallónkra emlékeztet.
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 40 dkg fehér búzaliszt
- 10 dkg világos rozsliszt
- 7 g instant élesztő
- 1 tk só
- 3,25 dl víz
- 1 ek olívaolaj + a kenéshez + a tepsihez
A díszítéshez:
- 3 db piros koktélparadicsom
- 2 ág bazsalikom
- 1/4 fej lila hagyma
- 1/4 db sárga kaliforniai paprika
- 1 marék tökmag
ELKÉSZÍTÉS:
- A focacciához egy tálban elvegyítjük a kétféle lisztet az élesztővel és a sóval. Hozzáöntjük a vizet és az olívaolajat, és összekeverjük fakanállal, majd kézzel átgyúrjuk a tésztát.
- A tetejét olívaolajjal megkenjük, majd letakarva, meleg helyen 2 órán át kelesztjük.
- Egy kisebb tepsit olívaolajjal kikenünk, belehelyezzük a tésztát, és kézzel belenyomkodjuk egyenletesen. Villával megszurkáljuk, és ismét megkenjük olívaolajjal.
- A tepsit egy konyharuhával letakarjuk, és további 45 percen át kelesztjük a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük 225 fokra.
- Közben a díszítéshez megmossuk a koktélparadicsomokat, majd félbevágjuk őket. A bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk. A lila hagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, azután csíkokra szedjük őket. A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, és felcsíkozzuk.
- A tésztán a koktélparadicsomot, a bazsalikomot, a tökmagot, a hagymát és a paprikát a képen látható módon vagy tetszés szerinti alakzatban elrendezzük.
- A focacciát 225 fokon 15 percig sütjük. Azután leveszsük a sütő hőfokszabályzóját 200 fokra, és 10-15 perc alatt készre sütjük a lepénykenyeret.
Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)