Így lesz aranybarna és márványos a pozsonyi kifli

A Sütisuli című videósorozatból kiderül, hogyan készíthetünk pozsonyi kiflit, islert, vagy puncstortát.

null

Hogyan készítsünk pozsonyi kiflit, islert, puncstortát vagy aranygaluskát? Mitől lesz magas és szellős a piskóta vagy omlós a linzertészta? Hogy készül az égetett tészta vagy a fonott kalács? A Mindmegette új, Sütisuli néven indított videósorozatában minden sütéssel kapcsolatos kérdésre választ kaphatunk. Farkasinszki Ildikó, süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója megmutatja a desszertkészítés csínját-bínját egészen az alapoktól kezdve – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

 

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 db tojássárgája

 

A diós töltelékhez:

  • 24 dkg darált dió
  • 0,2 dkg fahéj
  • 0,2 dkg citromhéj
  • 1,8 dkg mazsola
  • 6,7 dkg víz
  • 13 dkg cukor
  • 18 g méz

 

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg mák
  • 3 dkg méz
  • 11 dkg cukor
  • 4,4 dkg víz
  • 0,2 dkg citromhéj
  • 1,8 dkg kandírozott narancskocka
  • 4,4 dkg szilvalekvár

 

A kenéshez:

  • 2db tojás

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
  2. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
  3. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
  4. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni.
  5. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  6. A diós töltelékhez egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, a citromhéjat, és a mazsolát. Lazán összekeverjük őket. Egy lábasban a vizet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
  7. A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a diósat.
  8. A megkelt tésztából 35 g-os darabokat vágunk, és egyenként kigömbölyítjük őket. Tálcára téve, folpackkal letakarva újabb fél órára hűtőbe tesszük őket.
  9. Közben a dió, és mák töltelékeket 25 g-os adagokra osztjuk és ujjnyi vastag rudakat formázunk belőlük.
  10. Két nagy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  11. Ha letelt a tészta pihentetési ideje a kis golyókat egyenként oválisra nyújtjuk. Mindegyik tésztalapot úgy helyezzük magunk elé, hogy a hosszabbik oldal legyen felénk, majd a közepére helyezünk egy töltelék rudat. A gesztenyés töltelékből 25 g-nyit hosszában elosztunk kanállal a tésztalap közepén. A tészta egyik oldalát ráhajtjuk a töltelékre és egy kicsit le is nyomkodjuk, majd óvatosan, hogy ne folyjon ki a töltelék szivar alakúra tekerjük fel. A két végét kissé meghajlítjuk, hogy patkó formát kapjunk. Rárakosgatjuk a kifliket a tepsikre.
  12. Mindegyik kifli tetejét lekenjük tojássárgájával és hideg helyen addig pihentetjük, míg a máz teljesen megszárad, akkor megismételjük a kenést tojásfehérjével. Ismét száradásig hagyjuk pihenni a pozsonyi kifliket.
  13. A sütőt 190 fokra melegítjük elő, és ha megszáradt a tojásfehérje, 8-10 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kiflicskéket.

 

Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.