Hogyan készítsünk pozsonyi kiflit, islert, puncstortát vagy aranygaluskát? Mitől lesz magas és szellős a piskóta vagy omlós a linzertészta? Hogy készül az égetett tészta vagy a fonott kalács? A Mindmegette új, Sütisuli néven indított videósorozatában minden sütéssel kapcsolatos kérdésre választ kaphatunk. Farkasinszki Ildikó, süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója megmutatja a desszertkészítés csínját-bínját egészen az alapoktól kezdve – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg só
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 4 db tojássárgája
A diós töltelékhez:
- 24 dkg darált dió
- 0,2 dkg fahéj
- 0,2 dkg citromhéj
- 1,8 dkg mazsola
- 6,7 dkg víz
- 13 dkg cukor
- 18 g méz
A mákos töltelékhez:
- 20 dkg mák
- 3 dkg méz
- 11 dkg cukor
- 4,4 dkg víz
- 0,2 dkg citromhéj
- 1,8 dkg kandírozott narancskocka
- 4,4 dkg szilvalekvár
A kenéshez:
- 2db tojás
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
- Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
- A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
- Ha simára elgyúrtuk a tésztát, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni.
- Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
- A diós töltelékhez egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, a citromhéjat, és a mazsolát. Lazán összekeverjük őket. Egy lábasban a vizet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
- A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a diósat.
- A megkelt tésztából 35 g-os darabokat vágunk, és egyenként kigömbölyítjük őket. Tálcára téve, folpackkal letakarva újabb fél órára hűtőbe tesszük őket.
- Közben a dió, és mák töltelékeket 25 g-os adagokra osztjuk és ujjnyi vastag rudakat formázunk belőlük.
- Két nagy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- Ha letelt a tészta pihentetési ideje a kis golyókat egyenként oválisra nyújtjuk. Mindegyik tésztalapot úgy helyezzük magunk elé, hogy a hosszabbik oldal legyen felénk, majd a közepére helyezünk egy töltelék rudat. A gesztenyés töltelékből 25 g-nyit hosszában elosztunk kanállal a tésztalap közepén. A tészta egyik oldalát ráhajtjuk a töltelékre és egy kicsit le is nyomkodjuk, majd óvatosan, hogy ne folyjon ki a töltelék szivar alakúra tekerjük fel. A két végét kissé meghajlítjuk, hogy patkó formát kapjunk. Rárakosgatjuk a kifliket a tepsikre.
- Mindegyik kifli tetejét lekenjük tojássárgájával és hideg helyen addig pihentetjük, míg a máz teljesen megszárad, akkor megismételjük a kenést tojásfehérjével. Ismét száradásig hagyjuk pihenni a pozsonyi kifliket.
- A sütőt 190 fokra melegítjük elő, és ha megszáradt a tojásfehérje, 8-10 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kiflicskéket.
Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)