Ha túl sok maradt a húsvéti sonkából, vegyen elő egy csomag konyhakész leveles tésztát, és készíts belőle sonkás hasát. Házisáfrány mutatja a tuti receptet – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 35 g vaj
- 35 g liszt
- 300 g tej
- 300 g maradék füstölt sonka
- 1 tojás
- 1 kis hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ ek mustár
- só, bors
- 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítése:
- Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Szórjuk rá a lisztet, keverjük át alaposan, majd folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet óvatosan, hogy ne csomósodjon!
- Melegítsük a szószt kb. 80 fokig, míg el nem kezd sűrűsödni, besamel állagúra. Kóstoljuk meg, sózzuk ízlés szerint, majd tegyük félre!
- Aprítsuk a lehető legapróbbra a sonkát és a megtisztított hagymát. Keverjük a hagymát és a fokhagymát annyi besamelmártással, hogy kellemesen krémes állagú legyen. Adjuk hozzá a tojást, az összenyomott fokhagymát és a mustárt. Ha teszünk bele reszelt sajtot vagy fűszereket, azok is most kerüljenek a krémbe. Kóstoljuk meg, adjunk hozzá kevés frissen őrölt borsot. Sóra valószínű nem lesz szükség, hiszen a sonka már alapból sós.
- Melegítsük a sütőt 180 fokosra. Nyújtsuk a leveles tésztát 3 mm vastagra és vágjunk belőle egyforma téglalapokat. Tegyünk minden téglalap egyik oldalára 1-1 kanál tölteléket úgy, hogy a szélekre ne kerüljön belőle. Ne túl keveset, mert akkor ízetlenek lesznek a batyuk, de ne is túl sokat, mert úgy ki fog folyni a töltelék sütés közben.
- Kenjük meg a tészta szélét vékonyan tojással, majd hajtsuk a töltelékes részre azt, amin nincs és ujjal, vagy villával nyomkodjuk össze a tésztaszéleket.
Tegyük a batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket vékonyan tojással és süssük őket 15-25 perc alatt aranybarnára. Tálaljuk forrón vagy langyosan.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Képernyőkép/Youtube)