Ha túl sok sonkát főztél, maradékmentésre fel! De ne csak tésztában gondolkodj, készíts belőle pikáns sonkalevest, íme a recept videón – írja a mindmegette.hu.
Ha húsvétkor túl sok sonkát főzött, és nem tud vele mit kezdeni, akkor számtalan módon felhasználhatja. A húsvéti maradék sonka kiváló alapanyag tésztákhoz vagy például leveshez.
Ez a leves, annyira finom, hogy ha egyszer megkóstolja, biztosan nem csak húsvétkor fogja megcsinálni. Így készül a tejfölös-pikáns sonkaleves:
Hozzávalók:
- 2-3 ek olaj
- 2 fej lilahagyma vagy vöröshagyma
- 40 dkg füstölt sonka
- 1,5 l alaplé vagy a sonka főzőleve
- leveszöldség (répa, zeller, karalábé, fehérrépa)
- 2 db burgonya
- 1 fej fokhagyma
- majoranna
- 3 db babérlevél
- 10 db egész bors
- 1 tk szárított gyömbér
- 1 tk rozmaring
- 1 tk pirospaprika
- szerecsendió
- 3 dl tejföl
- 1/2 db citrom leve
- 2 ek barna cukor
- 2 ek liszt
- 2 ek mustár
- petrezselyem
- főtt tojás
- 1 csokor friss snidling
Elkészítés:
- A felforrósított olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát és addig pirítjuk, amíg a hús jól átsül.
- Felöntjük az alaplével és hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leveszöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majorannát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, a pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb egy órán át gyöngyözve főzzük, addig amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselyemmel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük el, aztán behabarjuk vele a levest. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről.
- Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást, és a snidlinget.
Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)