Akár kifogyott a majonézből, akár csökkenteni szeretné a kalóriabevitelt, vagy egyszerűen csak szeretné kiiktatni a tojást az étrendjéből, rengeteg finom majonézpótló közül választhat. Próbálja ki az alábbi recepteket, és válassza ki, amelyik leginkább megfelelő kedvenc receptjéhez – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
TEJFÖL
A tejföl friss ízt adhat szinte minden majonézt igénylő ételnek, ráadásul kis mennyiségben ugyan, de számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, köztük A- és B-vitamint, riboflavint. Hozzáadhatod salátákhoz, mártogatósokhoz, szendvicsekhez és szinte bármilyen ételhez.
PESTO
A pesto fenyőmagból, bazsalikomból, fokhagymából, sajtból és olívaolajból készült szósz. Noha diósabb íze van, mint a majonéznek, bizonyos receptekben felhasználhatod helyettesítésre. Magas az E-vitamin, a K-vitamin és a mangán tartalma. Nemcsak extra ízt, de szép zöld színt is ad az ételeknek. Különösen tésztasalátákhoz, párolt zöldségekhez illik.
GÖRÖG JOGHURT
Majonéz helyett használva nemcsak az étel ízét teszi még élvezhetőbbé, hanem megnöveli a tápértékét is. A görög joghurt nemcsak fehérjében gazdag, hanem mikroelemek, köztük foszfor, A-vitamin, kalcium és cink kiváló forrása is. Sűrű, krémes textúrát kölcsönözhet az olyan ételeknek, mint a tojássaláta, a csirkesaláta vagy a tonhalsaláta. Helyettesítheted a majonézt mártogatósokban, és szinte bármilyen más ételben.
MUSTÁR
A mustár kiváló alternatívája lehet a majonéznek öntetekben és szendvicsekben diéta idején: egy adag mustár ugyanis a majonéz kalóriatartalmának kevesebb mint 10 százalékát tartalmazza. A mézes mustár édes és csípős ízt adhat a salátákhoz és szendvicsekhez, míg a dijoni mustár egy kicsit fűszeresebb és merészebb, ami bizonyos receptekhez jobb választás lehet. Kísérletezz más fajtákkal is, mint például a sárga, a francia vagy a fűszeres barna mustár.
TOJÁS
Ha csak kevés majonéz van otthon, könnyen pótolhatod tojással. A tojás rendkívül tápláló, és kiváló fehérje-, szelén-, B12-vitamin- és riboflavinforrás. Készíthetsz házi majonézt is, amit bármilyen ételben felhasználhatsz ugyanúgy, mint a bolti változatot.
Hozzávalók:
- 1 tojássárgája
- 240 ml olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- só
Elkészítés:
Keverjük habosra a citromlevet a tojássárgájával. Lassan csepegtetve adjuk hozzá az olívaolajat, majd ízesítsük sóval.
OLÍVAOLAJ
Az egészséges, telítetlen zsírokban gazdag olívaolaj több ételben a majonéz egészséges, vegánbarát helyettesítője lehet. Ne feledd, hogy az olívaolaj megváltoztathatja az ételek ízét és állagát, ugyanakkor segíthet az egészséges zsírok bevitelének növelésében is, és jó választás lehet olyan receptekhez, mint a tésztasaláta, a különféle mártogatósok, és a salátaöntetek.
AVOKÁDÓ
Szívbarát zsírjainak köszönhetően az avokádó kiváló alternatívája lehet a majonéznek salátákban és szendvicsekben. Tápanyagban, köztük rézben, folsavban és E-vitaminban, és rostokban gazdag. Próbáld a majonézt kockára vágott vagy pépesített avokádóval helyettesíteni az olyan receptekben, mint a tonhal- vagy a csirke saláta. Alternatív megoldásként készítsd el saját avokádó majonéz-helyettesítőt az alábbi recept alapján:
Hozzávalók:
- 1 érett, pépesített avokádó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0,5 teáskanál citromlé
- 0,5 evőkanál dijoni mustár
- só
- fokhagyma por
- vöröshagymapor
- fekete bors
Elkészítés:
Tegyük a hozzávalókat a fűszerek kivételével egy konyhai robotgépbe, és turmixoljuk a kívánt állagúra. Ízlés szerint ízesítsük.
HUMMUSZ
Krémes állagának és gazdag ízének köszönhetően több ételben is jó majonéz-helyettesítő. Rendkívül tápláló, rostban, fehérjében és számos mikrotápanyagban gazdag. Bár a hummusz nem feltétlenül helyettesíti minden receptben a majonézt, mártásokban, szószokban és szendvicsekhez jól használható. Hozzáadhatod tészta- vagy tonhalsalátához is, hogy növeld a fehérje- és s rost tartalmát.
TAHINI
A tahini egy népszerű fűszer, amelyet őrölt szezámmagból készítenek. Ha majonéz helyett használod, friss, extra ízt és tápanyagokat adsz az ételnek. Elkészítheted saját házi tahini öntetet is:
Hozzávalók:
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál víz
- só
- bors
- fokhagyma por
Elkészítése:
Egy tálban keverjük össze a tahinit, az olívaolajat, a citromlevet és a vizet. Ízesítsük sóval, borssal és fokhagymaporral.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)