A bulik középpontja: Így készítsünk tökéletes bólét

A baráti bulik elmaradhatatlan italai a különféle gyümölcsös bólék. Rengeteg módon variálhatjuk őket, hamar elkészülnek, ráadásul nagyon látványosak.

null

A gyümölcsből, borból és pezsgőből komponált, általában némi likőrrel ízesített társasági itallal nem kell sokat bíbelődni, ráadásul a bólé nagyon látványos és a variációk száma szinte végtelen – írja a Mindmegette.

Próbálj ki néhány klasszikus bólé receptet, hogy gyakorlatot szerezz, aztán kibontakoztathatod a kreativitásodat. Egy a fontos: ne az utolsó percben állj neki, mert a siker érdekében elengedhetetlen a többórás pihentetés, hűtés.

SZÜKSÉGES KELLÉKEK A BÓLÉ KÉSZÍTÉSÉHEZ

A speciális üvegből gyártott hagyományos bóléstálhoz fedél tartozik, továbbá olyan a kialakítása, hogy alul jeget lehet köréje rakni. (Magába a bóléba nem szokás jeget tenni, mert a többliternyi ital hűtéséhez szükséges mennyiség túlságosan felhígítaná.)

Nem probléma, ha nincs ilyen edényed: keress egy jókora lefedhető tálat vagy egy (esetleg két) nagy üvegkancsót, amelyik befér a hűtőbe. Nyáron a kertben, a teraszon úgy tarthatod hidegen a bólét, hogy a tálat vagy a kancsót egy jéggel töltött edénybe állítod.

Az üveg bóléspohár általában alacsony, széles szájú, és van füle. (Így nem a fala melegszik fel a kezed melegétől, miközben az italt kortyolod.) Ne legyen túl nagy, mert a bólé állás közben veszít üdítő hatásából. Merőkanállal adagold a poharakba, és kistányéron, kiskanállal szolgáld fel, hogy ki lehessen halászni belőle a finom gyümölcsdarabokat. Adhatsz hozzá szívószálat is.

BÓLÉ ALAPANYAGOK

Kifogástalan minőségű és érett, de nem túlérett gyümölcsöt használj. Megmosva, megtisztítva darabold apróra, szórd meg a bólésedényben cukorral, majd a megadott pihentetési időket betartva öntsd fel a gyümölcsök jellegéhez illő, előre behűtött borral, pezsgővel, habzóborral.

A koktél receptekben a bor és a pezsgő mennyiségét rendszerint üvegben adják meg. Ez 7,5 dl-es palackra vonatkozik. A bólé ízesítésére, illatosítására szolgáló likőr mennyisége az ital teljes mennyiségéhez képest csekély. Készítéskor a bólésedényt be kell fedni, nehogy az ital aromája elillanjon.

Alkoholmentes koktélhoz a bort szűrt szőlőlével, a pezsgőt és a habzóbort kölyökpezsgővel, gyömbéres üdítővel (ginger ale) helyettesítheted. A likőrt esetleg aromával pótolhatod.

A teljes cikk, benne három izgalmas bólé recepttel a Mindmegette oldalán olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.