ELKÉSZÍTÉS
- Egy lencsegulyáshoz egy fazékban zsiradékot hevítünk, hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, majd alacsony lángon sütni kezdjük.
- Ha már pici színt kapott, hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst, és kicsit nagyobb lángon megpirítjuk minden oldalát.
- Ha körbekérgeztük a húst, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük az apró kockákra vágott paprikát is. Időnként megkeverve pár percig dinszteljük.
- Hozzáadjuk a köményt, a babérlevelet, az apróra vágott fokhagymát, majd a pirospaprikát, és alaposan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, ezt is elkeverjük, és ha kell, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi a pörköltalapot.
- Lefedve, alacsony lángon nagyjából 1,5-2 óráig főzzük, amíg a hús szinte teljesen puha lesz. Közben időnként megkeverjük, és ha kell, pótoljuk a folyadékot.
- Ha a hús kellően puha, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát és zellergumót. A zeller leveleit egészben tesszük bele a levesbe.
- Ismételten felöntjük vízzel: 2-3 ujjnyival a zöldségek fölé töltjük, ha kell, ízesítjük sóval, borssal, majd nagyjából 15-20 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett, beáztatott lencsét és a megtisztított, kockákra vágott burgonyát.
- Nagyjából 30-40 perc főzés után - ha már a lencse és a zöldségek is megpuhultak - elkészült a lencsegulyás. Friss kenyérrel, apróra vágott petrezselyemmel megszórva, melegen tálaljuk.
Az elkészítésről szóló videót IDE KATTINTVA tekintheti meg.
Borítókép: lencsegulyás (Forrás: mindmegette.hu)