ELKÉSZÍTÉS
- A lencsét átválogatjuk, majd alaposan megmossuk, és feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzőlébe tesszük a leveskockát és a sót, majd puhára főzzük. Leszűrjük, majd kihűtjük.
- A gombát és a vöröshagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd üvegesre pároljuk a hagymát. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott gombát, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, megpároljuk, és kihűtjük.
- A köménymagot egy teflonserpenyőben 1-2 perc alatt megpörköljük, majd egy mozsárban összetörjük. Egy tálba tesszük a kihűlt lencsét, hozzáadjuk a gombát, a zsemlemorzsát, a köménymagot, a sót, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, ízlés szerint őrölt borsot és a tojást. Ezután alaposan összegyúrjuk.
- A masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk mindet. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és meglocsoljuk mogyoróolajjal (esetleg étolajjal). Ráhelyezzük a lencsepogácsákat, és mindegyiket megspricceljük mogyoróolajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 30-35 perc alatt készre sütjük.
Borítókép: fasírt lencsefőzelékkel (Forrás: mindmegette.hu)