A menzás ételekről sokaknak vannak rossz emlékei, pedig többször is bebizonyosodott, hogy az iskolás ételek nagyon is finomak tudnak lenni, ha jól készítik el azokat. Legyen szó a nagy mumusról, a paradicsomos káposztáról, egy retró gyümölcslevesről, a csokiöntetes piskótakockáról vagy a káposztás tésztáról, ezek mind klasszikus és persze ízletes fogások, amikkel érdemes felnőttként újra kísérletezni. A káposztás tészta ráadásul egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, amit ehetünk főfogásként vagy desszertként, azaz édes másodikként is.
A káposztás tészta habár egyszerű, nem szabad elkapkodni, ugyanis a jól lepirított, aranybarna sült káposzta adja meg az igazi, semmihez sem fogható ízét. Leggyakrabban fodros kockával tálalják, de remekül működik csuszatésztával is. Ha még sosem készítettél káposztás tésztát, vagy megkívánta és nosztalgiázna egyet, nézze meg a Mindmegette.hu videós receptjét, ahol szavazni lehet, hogy borssal, vagy porcukorral a finomabb.
Hozzávalók:
- 1,5 kg fejes káposzta
- só
- olaj
- 3 ek. cukor
- 50 dkg tészta
- bors
- porcukor
Elkészítés:
Leszedjük a káposzta külső, esetleg sérült leveleit, félbevágjuk és kivágjuk a torzsát. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A lereszelt káposztát alaposan megsózzuk és hagyjuk állni legalább 15 percig, amíg meg nem puhul és levet nem ereszt.
Amíg a káposzta puhul, addig kifőzzük a tésztát. A legjobb a fodros kocka, de csuszatésztával is finom.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd ráhalmozzuk a kifacsart káposztát. Közepes hőfokon addig pirítjuk, amíg a káposzta aranybarna színt nem kap. Ha kell, önthetünk hozzá egy kevés olajat.
Amikor a káposzta megpirult, rászórjuk a cukrot, összekeverjük és hagyjuk karamellizálódni. Pár percig kevergetjük, majd elzárjuk alatta a hőt és összeforgatjuk a kifőtt, lecsöpögtetett tésztával.
Frissen őrölt borssal, porcukorral, esetleg mindkettővel egyszerre tálaljuk.