időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

A Mikulás leleményesen oldja meg a találkozást Békésben

Forrás: Országszerte
2020.12.05. 12:35
borítókép

A fehér szakállút nagy puttonyáról ismerik fel a gyerekek, akik idén is nagyon várják a Mikulást.

Bölcsődei, óvodai közösségek, iskolai osztályok is várják a december 6-ai alkalmat, hogy találkozzanak a lappföldi Mikulás magyar helytartóival. A napokban felkeresik a gyerekeket teli puttonyaikkal – de lehet, idén ez is másként alakul. Ennek jártunk utána több településen.

A kardoskúti gyerekek megnyugodhattak: a község 15 éven aluli lakóit felkeresi a Mikulás, méghozzá a polgárőrök segítségével, hogy minél hamarabb célba érjen a sok meglepetés. Idén a kerítésekre akasztják a csomagokat a krampuszok. 103 kisgyermek (a faluban és a tanyavilágban) várhatja a nagy pillanatot. És örül majd a Mikulás, ha rajzok várják a kapukon.

Nagyszénásra pénteken késő délután érkezett a Mikulás. Átutazóban volt. Lovaskocsijával minden utcát végigjárt, hangosan csengetett a krampuszaival és integetett az őt váró gyerekeknek szaloncukrot osztogatva.

Battonya polgármestere, Boros Csaba elárulta, több mint tíz éve, hogy először magára öltötte a varázslatos piros ruhát, hátára vette a nagy puttonyt, hogy a kíváncsi tekintetű kisgyermekes családokhoz bekopogjon.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Mi is kíváncsiak lettünk: a battonyaiak Mikulását vajon hol és hogyan várják?

– Sok helyen, de óvatosan – fogalmazott röviden. Ilyen rövid, ablakon át szervezett találkozásai voltak két óvodában. Bekopogott az üvegen, megmutatta magát a Mikulás és puttonyának a tartalmát letette az ovi ajtajába. Idén nem ment a csoportszobákba. A járványhelyzet miatt „rövidített műszakban” jókodott.

– Mondtam is nekik, a Mikulás bácsi nagyon öreg, ő is vigyáz az egészségére. A gyerekek ezt megértették. Örömüket látva, feledtették pár percre a napi problémákat – tette hozzá a városvezető.

Rendhagyó módon, szabadtéren, az egészségügyi szabályok betartásával rendezett Mikulás-ünnepséget nyolc különböző helyszínen az általános iskolásoknak pénteken a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ.– Egy hajnali órán született meg az ötlet, hogy a járványhelyzet ellenére valahogy örömöt kellene csempészni a gyerekek életébe. Ezek a hónapok a részükről is számos lemondással jártak – nyilatkozta Kádasné Öreg Julianna.

– A helyi általános iskolák vezetői nagyon nyitottak voltak, pénteken pedig négy-négy munkatársunk beöltözött Mikulásnak és krampusznak – számolt be a kezdeményezésről az intézményvezető. Reggel négy iskolai tagintézményben, az első szünetben pedig a további négyben találkoztak a diákokkal, kizárólag szabadtéren. A szociális szakemberek megszólították valamennyi gyereket. Ők énekeltek, verset mondtak. A szociális szolgáltató pedig szaloncukorral, csokoládéval, cukormentes finomságokkal is meglepte őket.

A teljes cikk ITT érhető el.