Debreceni innováció: digitális technológiák a juh- és kecsketenyésztésben

Ha az állat jól érzi magát, akkor fog a legjobban termelni, jobb minőségű és egészségesebb termékeket lehet előállítani.

null

Egy nemzetközi program keretében a juh- és kecsketenyésztési ágazat fellendülését támogató innovatív technológiák meghonosításán dolgoznak a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságának (AKIT) szakemberei. A Sm@RT elnevezésű projekt idén januárban kezdődött, és 3 évig tart majd.

– A juh és kecske húsa a zsírszegényebb élelmiszerek közé tartozik, tejüknek számos pozitív élettani hatása van, ezért amellett, hogy ezek a termékek szélesítik a termékpalettát, egyre nagyobb szerepük van az egészségtudatos táplálkozásban – mondta el érdeklődésünkre Bagi Zoltán, a DE AKIT Sm@RT projektjének szakmai vezetője. Hozzátette: régen ezen állatok húsának és tejének fogyasztása elterjedtebb volt, aztán kikopott a konyhákból, ma pedig elsősorban réspiacokat szolgálhatnak ki az ágazatban termelő gazdák.

– A precíziós állattenyésztés azt jelenti, hogy próbáljuk optimalizálni lehetőleg egyedi szinten az állatok igényeinek kielégítését. Ha ugyanis az állat jól érzi magát, akkor fog a legjobban termelni, jobb minőségű és egészségesebb termékeket tudunk előállítani. Gazdaságosabb, környezetkímélőbb, ezáltal fenntarthatóbb is lesz a termelés, tehát a gazdák számára is előnyös ezen technológiák bevezetése, melyeknek nagyon széles a köre – magyarázta a szakember.

Kifejtette: a precíziós gazdálkodásban többféle megközelítés létezik. Egyik a biológiai alapok fejlesztése korszerű módszerekkel, különböző marker- és genom­alapú szelekcióval, amikor például molekuláris genetikai és genomikai eszközökkel segítik a legjobb juh- és kecske genotípusok (örökítőanyag-állomány) kiválogatását. Más szempontból a tudományos eredmények gyakorlatba ültetésének segítségével lehet a takarmányozásban is optimalizálni, hogy az állatok által felvett élelem a lehető legjobban hasznosuljon, maximálisan kielégítve az egyedek biológiai igényeit. Az állategészségügyi beavatkozásoknál is hatékonyabb, ha egyedileg kezelünk, nem állományszinten, gondoljunk csak a túlzott antibiotikumkezelés veszélyeire.

Az állattenyésztők gondossága a modern technológiákkal kiegészítve hatékony termelést eredményez
Fotó: MW-archív

Tapasztalatcsere

– A precíziós gazdálkodáshoz tartoznak a tartástechnológia modern megoldásai is, itt kapcsolódnak be a digitális módszerek. Egy korszerű hodályban vagy istállóban például a takarmánykiosztás egyedi igények szerint történik.

Minden juh és kecske azonosító chippel vagy nyakörvvel rendelkezik, és amikor odamegy az etetőhöz, az a biológiai szükségletei, életkora, aktuális termelési fázisának megfelelő igényei alapján a számára összeállított takarmánykeveréket és mennyiséget fogja kiadagolni – mondta Bagi Zoltán.

– A tejelő teheneknél már régóta működik, hogy a reggeli fejés alapján, a tej mennyiségét és összetételét figyelve a gazdák azonnal tudnak reagálni, ha szükségesnek látják. Mivel a kiskérődző-ágazatban az állatok egyedi értéke alacsonyabb, ide lassabban gyűrűzik be ez a fajta modern megközelítés és technológia – tette hozzá.

– A Sm@RT projekt pontosan azt célozza, hogy előmozdítsa ezen technológiák összegyűjtését és kommunikációját, vagyis hogy a gazdálkodók értesüljenek ezekről, megértsék működésüket és jelentőségüket. Az információkhoz való hozzáférésen túl előbb-utóbb nyilván azt is segítenünk kell majd, hogy a gyakorlatban, a telepeken megjelenjenek a modern módszerek – vetítette előre a projektvezető.

Elmondta, hogy nyolc ország (Magyarország mellett az Egyesült Királyság, Franciaország, Norvégia, Írország, Olaszország, Izrael és Észtország) összesen 11 partnerrel vesz részt a programban, abban kutatóintézetek és állattartó telepek is vannak. Összegyűjtik egymás tudását, a tapasztalataikat, a máshol már bevált, jó gyakorlatokat, majd ezekből kommunikációs anyagokat készítenek: prospektust, technológiai leírásokat, de YouTube-­videókat is. A DE AKIT az egyik munkacsoport társvezetőjeként épp a kommunikáció egyik felelőse, nagy szerepe lesz a kiadványok elkészítésében és terjesztésében.

Ha jól érzi magát, a terméke is jobb minőségű
Fotó: MW-archív

– A projektben nem új dolgokat fejlesztünk, hanem a már meglévő, bevált módszereket próbáljuk a gazdáknak kiajánlani. Természetesen minden résztvevő lefordítja az anyagokat a saját nyelvére, majd a gazdálkodó szervezeteken, szaklapokon keresztül, kiállításokon, vásárokon való megjelenéssel fogja eljuttatni a termelőkhöz, de a közösségi médiát is használjuk majd, valamint farmlátogatásokat, workshopokat is szerveznek itthon és külföldön egyaránt – részletezte Bagi Zoltán.

Úgy véli, a gazdák részéről lesz fogadókészség, a kulcs valószínűleg a gazdasági racionalitás: vagyis hogy megértsék, hogyan lesz az olcsóbb, hatékonyabb termelés mellett könnyebb és környezettudatosabb a munkájuk, jobb minőségűek a termékeik.

Egy technológiai beruházás persze költséges, de éppen ezért ajánlanak majd olyanokat, melyek valahol már működnek, és életképesnek, hatékonynak bizonyultak.

Elmondta, hogy a projekt összköltségvetése 2 millió euró, és a hároméves időtartam második felében várhatóak majd látványosabb eredmények.

A teljes, eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.