Válságban a juhtenyésztés

Az olasz importőrök az elmúlt hetekben letörték az árakat és visszamondták a hozzávetőlegesen 150 ezer, exportra szánt állat átvételét.

2020. 03. 28. 10:39
null
Az olasz importőrök visszamondták a megrendeléseket Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-két hónapig még itthon maradhatnának az olaszországi exportból visszamaradt 20-24 kilós pecsenyebárányok, hiszen azzal is számolni lehet, hogy a koronavírus-járvány elmúltával kereslet lesz a nagy súlyú bárányok iránt. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint azonban ez csak részben enyhítené a tenyésztők gondjait. Juhász Páltól, a Kapos Ternero Kft. vágóhíd ügyvezető-tulajdonosától, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének alelnökétől megtudtuk: az olasz importőrök az elmúlt hetekben letörték az árakat és visszamondták a hozzávetőlegesen 150 ezer, exportra szánt állat átvételét. Ezzel a hazai juhtartók komoly bajba kerültek, hiszen a bárányok jó részét hagyományosan Olaszországban adják el húsvét előtt. – Ha pedig a többi exportpartnerünk is hasonlóan jár el, vagyis mintegy 250 ezer állat szorulna be az országba, az maga lenne a tragédia – fogalmazott.

Az olasz importőrök visszamondták a megrendeléseket
Fotó: Éberling András

Az alelnök szerint azzal már elégedettek lennének, ha 20-30 ezer bárány maradna itthon, bár ezek értékesítése nagy veszteséget okozna. – Mindenki bezárkózik, a potenciális vásárló Szlovénia, Szlovákia és Csehország is. Miután a Távol-Keleten is üresek az éttermek, Japán is visszamondta a megrendelt szállítmányt. A jövőben semmi sem úgy történik, ahogyan eddig. Tele vagyok kétellyel – tette hozzá a juhtenyésztő. Kérdésünkre, hogy az itthon maradt pecsenyebárányok feldolgozása és hazai értékesítése enyhítené-e a tenyésztők gondját, Juhász Pál azt válaszolta, szerinte 10-15 ezer feldolgozott báránynak lehetne közraktározási helyet biztosítani, a kellő vágóhídi kapacitás viszont hiányzik. Sajnos a magyar pia­con eddig kevés bárány fogyott, magasabb ára miatt kevesek vásárolják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.