Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 28., péntek, Elemér napja

Címke: fizika

9 cikk 1/1 oldal

Anomália vagy Nobel-díj?

Egy különleges jelenséget, a természet ötödik alapvető kölcsönhatását fedezhették fel Debrecenben – jelent meg 2016 nyarán a Nature honlapján.

Először figyelhették meg, ahogy egy feketelyuk „felfal” egy neutroncsillagot

Először figyelhették meg tudósok, amint egy feketelyuk „felfal” egy neutroncsillagot. A kozmikus esemény feltehetőleg mintegy 900 millió éve történhetett, de a Földön a LIGO és Virgo gravitációshullám-obszervatóriumok csak augusztus 14-én észlelték a jeleit – adta hírül a space.com hírportál.

Létezik a Wigner-kristály

Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus közel nyolcvan éve jósolta meg, hogy az elektronok képesek szabályos kvantumkristályt alkotni, ha a közöttük lévő Coulomb-kölcsönhatás elegendően erős.

Mindentudó lézersugár

Fény, féktelen szenvedély címmel kedden Budapesten tartott előadást, tegnap Szegeden egy különleges lézerrendszer átadásán vett részt Gérard Mourou.

Visszafordították az időt tudósok egy kvantumszámítógépen

Egy nemzetközi tudóscsoportnak sikerült visszaállítania egy kvantumszámítógép állapotát a másodperc egy tört részével korábbira, amivel egy jelentős lépéssel közelebb kerültek annak bizonyításához, hogy az „idő nyila” visszafordítható – olvasható a Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

Verseket, dalokat írtak a píről

Március 14-én (3.14) ünneplik a nemzetközi pí-napot. A matematika egyik leghíresebb számára 1988 óta — először San Franciscóban — minden évben rendezvényekkel, vetélkedőkkel, konferenciákkal emlékeznek.
9 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …