Kétharmad áron kihozták a kínaiak a hajlítható kijelzős mobilt

Emlékezzünk: az első kereskedelmi forgalomba került hajlítható okostelefont nem a Samsung, nem a Huawei és nem is a Motorola készítette, hanem 2019-ben a kínai Royole.

Forrás: MW2020. 09. 22. 22:29
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világelső hajlítható mobilt, a Royole Flexpai-t – a maga összes előnyével és hibájával – a The Verge akkor sommásan „elbűvölően szörnyűnek” nevezte. A Royole azonban megígérte, hogy tovább finomítja készülékét az új FlexPai 2-vel, amit ma Kínában hivatalosan piacra is dobott.

Az igazi poén az ára.

Az eddig piacra került hajlítható kijelzős mobilok ijesztően drágák, a FlexPai 2 azonban 1471 dollárba, azaz mintegy 460 ezer forintba kerül (igaz, a nagyobb tárhelyű túllendül a félmillión). Tekintve, hogy az újdonsült hagyományos, azaz nem hajlítható prémium telefonok árai is mind alulról, de inkább fölülről nyaldossák az 500 ezer forintos árat, s a hajlítható prémium mobilok ára mintegy 850 ezerre rúg – így nézve korrekt árúnak nevezhető a FlexPai 2.

Elég keskeny, de nem a legkeskenyebb

Az új csoda 6,3 mm vékony (12,8 mm összecsukva) ami azt jelenti, hogy nem olyan keskeny, mint a kétképernyős Microsoft Surface Duo, de karcsúbb, mint a Samsung Galaxy Z Fold 2.

A Royole azt állítja, hogy új, speciálisan kialakított zsanérjának nincs „hézagja”, ami azért bizonyára marketingtúlzás, valójában érzékelhető egy nagyon kicsi, talán 1 mm-es rés a készüléken.

Bár nem beszélnek a kijelző anyagáról, ez a vélhetően műanyag képernyő lehet a versenytársakkal való összehasonlításban a kütyü gyenge pontja. Be kell érni a többiekénél kisebb felbontással, a 7,8 hüvelykes készüléken 1920 x 1440 pixellel. Csak a készülék egyik oldalán van képernyő, ezt hajlítgathatjuk, amerre tetszik.

Egyébként megkapott mindent, ami egy zászlóshajó esetében elvárható: Qualcomm Snapdragon 865 processzort; 8 GB vagy 12 GB RAM-ot; 256 GB vagy 512 GB tárhelyet, 4450 mAh akkumulátort és 5G támogatást.

Négy méretes kamera kukucskál rajta: egy 64MP nagylátószögű, egy 16MP ultra nagylátószögű, egy 8MP 3x optikai zoommal és 32MP „portré” kamerával a szelfik készítéséhez. Bár jelen esetben bármelyik kamerával fotózhatjuk magunkat, hiszen megfelelően fordítva mind felénk néz.

Van még sztereó hangszóró, két SIM-kártya foglalat, Wi-Fi 6, USB-C és gyorstöltés.

A Royole állítja, hogy kínpadjukon jól vizsgázott az összehajtható telefonok Achilles-sarka: a FlexPai 2 közlésük szerint 1,8 millió hajlítást bírt ki.

A készülék a waterOS 2.0-nak nevezett, Android 10-re épülő operációs rendszert futtatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.