Most kiderül, biztonságban vannak-e a gyerekek személyes adatai

Vizsgálatot indítottak az Instagram ellen a gyermekek személyes adatainak kezelésének ügyében.

Forrás: bbc.com2020. 10. 19. 21:19
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írországi adatvédelmi hatóság (DPC) vizsgálatot indított az Instagram ellen a gyermekek személyes adatainak kezelésének ügyében. A népszerű közösségi média-alkalmazást birtokló Facebook komoly bírságra számíthat, ha bármilyen szabálytalanságra derül fény.

Felhasználói jelentések szerint az Instagram kudarcot vallott adatvédelem terén azzal, hogy nem tiltotta le a 18 év alattiak számára az e-mail cím és telefonszám publikussá tételét (az Instagramra 13 éves kortól lehet regisztrálni). A Facebook elutasította a vádakat, de együttműködést tanúsított a DPC-vel.

Az ír felügyelő testület azt vizsgálja, hogy a Facebooknak van-e jogi alapja a gyermekek személyes adatainak kezelésére, és hogy megfelelő védelmet és korlátozásokat biztosít-e az Instagram azok védelmére. Mindezek mellett az egyes GDPR-követelmények hiánytalan betartását is ellenőrzik az alkalmazás profil- és fiókbeállításai terén.

A fő kérdés tehát, hogy a Facebook megfelelően védi-e a gyermekek, mint kiszolgáltatott emberek adatvédelmi jogait.

Az Instagramot Írországban és egész Európában a fiatalok többsége használja. A DPC folyamatosan figyelte a magánszemélyektől érkező panaszokat, melyek a gyermekek személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatos aggályokat vetettek fel – foglalta össze a helyzetet Graham Doyle, a DPC biztoshelyettese.

Fotó: pexels

A teljes cikk IDE kattintva réhető el.

Megfelelő adatvédelemmel érdemes a jövőbe lépni

Az új digitális eszközökre szabott szabályozásoknak védeniük kell az egyén érdekeit, a fejlődés motorjaként szolgáló technológiai innovációkat a megfelelő jogszabályi keretrendszerben szükséges működtetni – hangzott el a think.BDPST konferencián október 2-án. Egyetértés mutatkozott abban, hogy az internetet a legkisebb településeken is biztosítani kell.

Minél inkább megnőnek a techvállalatok, minél több felhasználói adatot kezelnek, annál fontosabb kérdéssé válik, hogy ezen adatoknak mi a sorsuk. Egyebek mellett ezt a kérdést is vizsgálták az ötödik alkalommal megrendezett think.BDPST konferencián, ahol a szervezők tájékoztatása szerint téma volt az oktatás jövője is.

Varga Judit igazságügyi miniszter a techóriások lehetséges szabályozása kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány nem a Facebook cenzúrázásának céljával hozta létre tavasszal a Digitális Szabadság Bizottságot, hanem azért, hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten. Például azt, hogy miként érvényesül a jog az online világban, a fogyasztók vagy a gyermekek védelme területén. A miniszter fontosnak tartja azt is figyelemmel kísérni, hogy adottak-e a technológiai óriásvállalatokkal szemben az offline világban jogállamisági garanciák vagy létre lehet-e hozni azokat az online térben.

– Akár a járvány miatt fejlesztett alkalmazásokról, a mesterséges intelligencián alapuló technológiákról beszélünk, a legfontosabb az, hogy a vállalatok csak az elengedhetetlen adatokat gyűjtsék a felhasználókról, az adott tevékenységhez szükséges időtartamra – hangsúlyozta Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos.

Az óriásvállalatok szabályozását megvitató panelbeszélgetés során az is elhangzott, hogy szükség van megfelelő regulációra, azonban fontos, hogy a szabályozásokat tudományos módszerekkel és megközelítéssel alkossuk meg. Csatári István, a Hello Tomorrow Hungary alapítója úgy vélte, hogy nem a globális vállalatok visszaszorítása a személyes adatok védelmének a kulcsa, hanem az, hogy azok a megfelelő rendszerben, a rájuk szabott jogi keretek közt működjenek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.