időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Most kiderül, biztonságban vannak-e a gyerekek személyes adatai

Forrás: bbc.com
2020.10.19. 21:19
Most kiderül, biztonságban vannak-e a gyerekek személyes adatai

Az írországi adatvédelmi hatóság (DPC) vizsgálatot indított az Instagram ellen a gyermekek személyes adatainak kezelésének ügyében. A népszerű közösségi média-alkalmazást birtokló Facebook komoly bírságra számíthat, ha bármilyen szabálytalanságra derül fény.

Felhasználói jelentések szerint az Instagram kudarcot vallott adatvédelem terén azzal, hogy nem tiltotta le a 18 év alattiak számára az e-mail cím és telefonszám publikussá tételét (az Instagramra 13 éves kortól lehet regisztrálni). A Facebook elutasította a vádakat, de együttműködést tanúsított a DPC-vel.

Az ír felügyelő testület azt vizsgálja, hogy a Facebooknak van-e jogi alapja a gyermekek személyes adatainak kezelésére, és hogy megfelelő védelmet és korlátozásokat biztosít-e az Instagram azok védelmére. Mindezek mellett az egyes GDPR-követelmények hiánytalan betartását is ellenőrzik az alkalmazás profil- és fiókbeállításai terén.

A fő kérdés tehát, hogy a Facebook megfelelően védi-e a gyermekek, mint kiszolgáltatott emberek adatvédelmi jogait.

Az Instagramot Írországban és egész Európában a fiatalok többsége használja. A DPC folyamatosan figyelte a magánszemélyektől érkező panaszokat, melyek a gyermekek személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatos aggályokat vetettek fel – foglalta össze a helyzetet Graham Doyle, a DPC biztoshelyettese.

Fotó: pexels

A teljes cikk IDE kattintva réhető el.

Megfelelő adatvédelemmel érdemes a jövőbe lépni

Az új digitális eszközökre szabott szabályozásoknak védeniük kell az egyén érdekeit, a fejlődés motorjaként szolgáló technológiai innovációkat a megfelelő jogszabályi keretrendszerben szükséges működtetni – hangzott el a think.BDPST konferencián október 2-án. Egyetértés mutatkozott abban, hogy az internetet a legkisebb településeken is biztosítani kell.

Minél inkább megnőnek a techvállalatok, minél több felhasználói adatot kezelnek, annál fontosabb kérdéssé válik, hogy ezen adatoknak mi a sorsuk. Egyebek mellett ezt a kérdést is vizsgálták az ötödik alkalommal megrendezett think.BDPST konferencián, ahol a szervezők tájékoztatása szerint téma volt az oktatás jövője is.

Varga Judit igazságügyi miniszter a techóriások lehetséges szabályozása kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány nem a Facebook cenzúrázásának céljával hozta létre tavasszal a Digitális Szabadság Bizottságot, hanem azért, hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten. Például azt, hogy miként érvényesül a jog az online világban, a fogyasztók vagy a gyermekek védelme területén. A miniszter fontosnak tartja azt is figyelemmel kísérni, hogy adottak-e a technológiai óriásvállalatokkal szemben az offline világban jogállamisági garanciák vagy létre lehet-e hozni azokat az online térben.

– Akár a járvány miatt fejlesztett alkalmazásokról, a mesterséges intelligencián alapuló technológiákról beszélünk, a legfontosabb az, hogy a vállalatok csak az elengedhetetlen adatokat gyűjtsék a felhasználókról, az adott tevékenységhez szükséges időtartamra – hangsúlyozta Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos.

Az óriásvállalatok szabályozását megvitató panelbeszélgetés során az is elhangzott, hogy szükség van megfelelő regulációra, azonban fontos, hogy a szabályozásokat tudományos módszerekkel és megközelítéssel alkossuk meg. Csatári István, a Hello Tomorrow Hungary alapítója úgy vélte, hogy nem a globális vállalatok visszaszorítása a személyes adatok védelmének a kulcsa, hanem az, hogy azok a megfelelő rendszerben, a rájuk szabott jogi keretek közt működjenek.