A háztartási eszközök gyártóinak is komoly gondot okoz a chiphiány

Kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a prémium háztartási eszközök vásárlói a chipek hiánya miatt – írja az Origo a Reuters beszámolójára hivatkozva.

Forrás: Origo2021. 03. 30. 14:03
null
Csak a prémium kategóriás gépek használóinak van oka az aggodalomra (A képen két munkatárs a kész terméket mutatja az üzemben. Kétszázötven új munkahelyet teremtettek a győri Ipari Parkban) Fotó: Matusz Károly Forrás: MTI/Matusz Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyűrűzik a chiphiány, a Reuters beszámolója alapján az autógyártás és informatikai ipar után most már többek közt a háztartási és konyhai eszközök gyártói is a saját bőrükön érzik a problémát. Az olcsóbb és klasszikusabb termékek elérhetőségében nem kell komoly fennakadásokra számítani, vagy legalábbis a chiphiány miatt nem.

A modernebb és okosabb termékek esetében viszont gond lehet, a Whirlpool szerint az európai és észak-amerikai rendelések csak olyan 75 százalékát tudja teljesíteni, miután nem sikerült elég mikrokontrollerhez és hasonló alkatrészhez jutnia. Ez természetesen nem csak a hazánkban is népszerű márka termékeit érinti, a rivális gyártók is ugyanebben a cipőben járnak, ráadásul a hírek szerint a többségüket meglepetésként érte a mostani helyzet kialakulása.

A Reuters szerint a komponenshiány miatt a kínai Hangzhou Robamnak például négy hónappal kellett elhalasztania az okos konyhai szagelszívójának piacra dobását, mert nem tudott elég mikrokontrollert szerezni a nyomtatott áramköri lapjának tömeggyártásához.

A helyzet következményeként a belátható jövőben a vevők termékhiányt és áremelkedést tapasztalhatnak a prémium kategóriás, okos jellegű konyhai és háztartási gépek piacán.

Csak a prémium kategóriás gépek használóinak van oka az aggodalomra (A képen két munkatárs a kész terméket mutatja az üzemben. Kétszázötven új munkahelyet teremtettek a győri Ipari Parkban)
Fotó: MTI/Matusz Károly

A chiphiány okozta gondokat bemutató eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.