Most épp biometrikus adatokat követel az amerikai óriásvállalat

Amelyik amerikai futárjának ez nem tetszik, az kereshet magának új munkahelyet – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 03. 25. 15:40
null
Az óriásvállalat emberjogi kérdéseket feszeget új rendelkezéseivel (A kép illusztráció.) Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozza a szokásos formáját a világ leggazdagabb emberének cége, az Amazon jelen pillanatban egy új munkaszerződés aláírására próbálja rákényszeríteni a csomagkiszállítást végző, egyesült államokbeli sofőrjeit. Ez annyi változtatást tartalmaz a meglévő szerződéshez képest, hogy a dolgozóknak jogot kell adniuk a biometrikus adataik kezelésére a vállalat számára.

Az óriásvállalat emberjogi kérdéseket feszeget új biometrikus adatokat érintő rendelkezéseivel (A kép illusztráció.)
Fotó: FLICKR

Ennek oka, hogy a szállítás minőségének és biztonságának javítását indokként felhozva az Amazon okos kamerákkal kívánja ellátni az összes furgonját. A kamera szoftvere arcfelismerés használatával ellenőrzi, hogy valóban a megfelelő személy vezeti-e a járművet, továbbá állítólag képes detektálni a fáradtságot, a figyelem elterelődését, továbbá a biztonsági öv használatának mellőzését.

A furgonjainak földrajzi helyzetét és mozgási sajátosságait már régóta követi az Amazon, így ezen a téren nem lesz változás, csupán a sofőrök általános megfigyelése lép majd újabb szintre.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Rasszizmus miatt perlik az Amazont

Pert indított tegnap az Amazon e-kereskedelmi óriáscég ellen az egyik dolgozója, akinek két „hibája” is van: fekete és nő. Charlotte Newman azt állítja, hogy a cég szándékosan kevesebb fizetésért alkalmazza őt és fekete társait, mint a hasonló poszton lévő fehér kollégáikat.

Ezzel a problémával azonban nincs egyedül, a CNN amerikai hírtelevízió online híroldala szerint az Amazon jelenlegi és volt munkatársai már számtalanszor megfogalmazták ezt a panaszt. A társaság levette a polcról a szabvány nyilatkozatot, amely szerint „az Amazon keményen dolgozik a sokszínű, egyenlő elbánást alkalmazó és befogadó munkakultúra kialakításán, így ezek az állítások nem tükrözik erőfeszítéseinket és értékeinket. Nem tűrjük a diszkriminációt vagy bármiféle zaklatást, és alaposan ki fogjuk vizsgálni az ügyet”.

A harmincnyolc éves, Washingtonban élő színes bőrű nő panaszában előadta: az Amazon webszolgáltatási részlege négy éve alkalmazza ügyfélkezelési menedzserként, holott ő magasabb szintű vezetői állásra pályázott, s ezt annak idején el is fogadták.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.