Még az élelmiszerellátást is veszélyeztethetik a kiberbűnözők

Élelmiszerhiányt okozott Hollandiában hackerek zsarolóvírusos támadása, az áldozat ezúttal az ország egyik legnagyobb logisztikai cége volt – írja az Origo.

Forrás: Origo2021. 04. 13. 19:14
Körmendiné Szluk Anikó
Veszélybe került a sajtellátás a kiberbűnözők miatt Hollandiában (A képen amely illusztráció Körmendiné Szluk Anikó eladó Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot tart a kezében a Tebike sajtüzem győri üzletében 2020. április 21-én) Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiberbűnözők elmúlt években divatba jött zsarolóvírusos támadásainak esetleges következményei aránylag nehezen megfoghatóak a többség számára,

ám most jött egy könnyen érthető példa annak demonstrálására, hogy mekkora problémákat képesek okozni ransomware-incidensek, még az élelmiszerellátást is veszélyeztethetik a netes bűnözők.

Az áldozatuk Hollandia egyik legnagyobb logisztikai cége volt, a Bakker Logistiek többek közt hűtést igénylő élelmiszeripari termékek raktározásával és szállításával is foglalkozik. A múlt héten valószínűleg a Microsoft Exchange levelezőszerver egyik befoltozatlan sérülékenységén keresztül zsarolóvírus bénította meg a vállalat hűtést igénylő élelmiszerekkel foglalkozó részlegének számítógépes rendszerét.

Emiatt az nem volt képes megrendeléseket fogadni az ügyfelektől, nem tudta megszervezni a több száz teherautóból álló járműparkjának működtetését. Az utóbbi igazából már nem sokat nyomott a latban, hiszen az óriási méretű raktár készletnyilvántartó rendszere is elesett, emiatt pedig a raktárosok amúgy sem tudták begyűjteni a rendeléseket.

A Bakkernek mostanra sikerült helyreállítani a raktár működését, azonban Hollandia legnagyobb szupermarket-láncában napokig látható volt a támadás következménye, elsősorban a sajtokat tartalmazó polcok kongtak az ürességtől az Albert Heijn boltjaiban.

Veszélybe került a sajtellátás a kiberbűnözők miatt Hollandiában (A képen amely illusztráció Körmendiné Szluk Anikó eladó Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot tart a kezében a Tebike sajtüzem győri üzletében 2020. április 21-én)
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.