időjárás 27°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Még az élelmiszerellátást is veszélyeztethetik a kiberbűnözők

Forrás: Origo
2021.04.13. 19:14
Még az élelmiszerellátást is veszélyeztethetik a kiberbűnözők

Élelmiszerhiányt okozott Hollandiában hackerek zsarolóvírusos támadása, az áldozat ezúttal az ország egyik legnagyobb logisztikai cége volt – írja az Origo.

A kiberbűnözők elmúlt években divatba jött zsarolóvírusos támadásainak esetleges következményei aránylag nehezen megfoghatóak a többség számára,

ám most jött egy könnyen érthető példa annak demonstrálására, hogy mekkora problémákat képesek okozni ransomware-incidensek, még az élelmiszerellátást is veszélyeztethetik a netes bűnözők.

Az áldozatuk Hollandia egyik legnagyobb logisztikai cége volt, a Bakker Logistiek többek közt hűtést igénylő élelmiszeripari termékek raktározásával és szállításával is foglalkozik. A múlt héten valószínűleg a Microsoft Exchange levelezőszerver egyik befoltozatlan sérülékenységén keresztül zsarolóvírus bénította meg a vállalat hűtést igénylő élelmiszerekkel foglalkozó részlegének számítógépes rendszerét.

Emiatt az nem volt képes megrendeléseket fogadni az ügyfelektől, nem tudta megszervezni a több száz teherautóból álló járműparkjának működtetését. Az utóbbi igazából már nem sokat nyomott a latban, hiszen az óriási méretű raktár készletnyilvántartó rendszere is elesett, emiatt pedig a raktárosok amúgy sem tudták begyűjteni a rendeléseket.

A Bakkernek mostanra sikerült helyreállítani a raktár működését, azonban Hollandia legnagyobb szupermarket-láncában napokig látható volt a támadás következménye, elsősorban a sajtokat tartalmazó polcok kongtak az ürességtől az Albert Heijn boltjaiban.

Veszélybe került a sajtellátás a kiberbűnözők miatt Hollandiában (A képen amely illusztráció Körmendiné Szluk Anikó eladó Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot tart a kezében a Tebike sajtüzem győri üzletében 2020. április 21-én)
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.