Felszólítást kapott a zenészektől a Spotify

Tom Morellónak sem tetszik egy napvilágra került szabadalma.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 08. 9:14
null
SPOTIFY Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasz elején kisebb vihart kavart egy Spotify által megkapott egyesült államokbeli szoftveres szabadalom, a benne leírt rendszer a felhasználók hangja alapján képes megállapítani többek közt a nemüket, az életkorukat és az érzelmi állapotukat, hogy ezek alapján zeneszámokat ajánlgasson – olvasható az Origó cikkében.

Az Access Now jogvédő szervezet április elején privát csatornán már panaszkodott emiatt az emberi jogok megsértésére hivatkozva a cégnél, most pedig megkérte a Spotifyt, hogy tegyen nyilvánosan ígéretet a technológia használatának mellőzésére, továbbá tagadja meg az esetleges licencelési igényeket. A szervezettel való privát kommunikáció során a zenestreamelő szolgáltatás illetékese azt állította, hogy a szabadalomban vázolt technológiát ténylegesen nem implementálta, továbbá jelenleg nincs tervbe véve a megvalósítása.

Tavasz elején kisebb vihart kavart egy Spotify által megkapott egyesült államokbeli szoftveres szabadalom, a benne leírt rendszer a felhasználók hangja alapján képes megállapítani többek közt a nemüket, az életkorukat és az érzelmi állapotukat, hogy ezek alapján zeneszámokat ajánlgasson
Fotó: Pixabay

A szervezet szerint a szabadalomban leírt technológia alkalmas lehet az emberek profitért történő manipulációjára, továbbá megkülönböztetés különféle formái valósulhatnak meg vele. Az ötlet magára hagyásával kapcsolatos nyílt levelet 180-nál is több zenész és zenekar írta alá, köztük a Rage Against the Machine és az Audioslave zenekarokból ismert Tom Morello gitárlegenda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.