Új helyre szállt ötödik repülésén a Mars-helikopter

Továbbszállt 130 méterre a Marson ötödik repülésén az amerikai űrkutatási hivatal minihelikoptere, amely új magassági rekordot is felállított.

Forrás: origo.hu2021. 05. 09. 16:00
null
Ingenuity az ötödik repülésén a Marson Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbszállt 130 méterre a Marson ötödik repülésén az amerikai űrkutatási hivatal minihelikoptere, amely új magassági rekordot is felállított – jelentette be a NASA pénteken, röviddel azután, hogy közzétette az Ingenuity negyedik tesztrepüléséről készült hangfelvételt, az elsőt, amelyet egy idegen bolygón vett fel egy űreszköz egy másik űreszközről – olvasható az Origón.

A NASA Perseverance marsjárója két mikrofonjának egyikét használva hallgatta az Ingenuity helikopter negyedik tesztrepülését április 30-án. A pénteken közzétett videofelvételen jól látszik a napelemmel működő Ingenuity repülése, amelyet felvett a marsjáró kamerája, és halkan hallható a rover SuperCam lézereszközének mikrofonján keresztül a helikopter hangja.

Ingenuity az ötödik repülésén a Marson
Fotó: NASA

A 108 másodpercig tartó pénteki ötödik repülés alkalmával az Ingenuity ugyanabba az irányba haladt, amerre a rover is tart. Új leszállóhelye fölé érkezve a minihelikopter kétszer is 10 méter magasságba emelkedett, képeket készített, majd leszállt.

Új helyén az Ingenuity további feladatokat végez az elkövetkező hetekben – például megpróbál mintákat venni a légkör azon részeiből, ahova a marsjáró nem jut el, és háromdimenziós felvételeket készít a magasból -, és folytatja a keresést esetleg korábbi mikroszkópikus élet nyomai után a köveken.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt „űrrepülőtéren”.

A Perseverance marsjáró feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.