Hamarosan hivatalos fizetőeszközzé válhat a bitcoin

Salvador elnöke hamarosan benyújtja a szükséges törvényjavaslatot – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 08. 9:41
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elméleti síkú tervekkel ellentétben a bitcoin a mai napig egy elsősorban befektetők és rosszban sántikálók által kedvelt pénzhelyettesítő eszköz, amelynek a praktikus használatát nagyon megnehezíti az árfolyamának óriási instabilitása. Az áldatlan állapot ellenére igen progresszív elképzeléssel állt elő a Salvadori Köztársaság elnöke, Nayib Bukele a jövő héten benyújt egy törvényjavaslatot,

amellyel hivatalos fizetőeszközzé nyilvánítaná az országban a bitcoint.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A 39 éves elnök szerint a 6,4 millió fős közép-amerikai országban a lépéssel milliók jutnának banki szolgáltatáshoz. Jelen pillanatban a népesség hetven százalékának nincs bankszámlája, miközben az ország GDP-jének 20 százalékát teszik ki a külföldön dolgozó salvadoriak által hazaküldött összegek, évente olyan négymilliárd dollár (~1137 milliárd forint) áramlik be ilyen módon az államba.

Az elnök másik fontos célja, hogy a bitcoin elfogadásával befektetéseket hozzon az országba. Állítása szerint jelenleg olyan 680 milliárd dollár értékű bitcoin van forgalomban, és amennyiben ennek az egy százalékát sikerülne befektetni a gazdaságba, az 25 százalékkal dobhatná meg a GDP-t.

A bitcoin kiszámíthatatlan és óriási árfolyam-ingadozása miatt a szakértők jelentős kockázatot látnak az ötletben.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Elon Musk szakít a bitcoinnal, zuhan az árfolyam

A világ egyik legügyesebbnek tartott vállalkozója, Elon Musk egyre gyakrabban nyilvánul meg a Twitteren valamilyen befektetési termékkel kapcsolatban. Korábban előfordult, hogy fő vállalkozása, a Tesla részvényeit manipulálta, amiért meg is büntette az amerikai pénzügyi felügyelet, majd más részvények is sorra kerültek, az utóbbi hónapokban azonban a mostanában divatos kriptodevizák következtek. A bitcoint először dicsérte, egyúttal bejelentette, hogy a Tesla vásárolt belőle és el is fogadja fizetőeszközként az autóiért, nem sokkal később közölte, hogy mégsem fogadják el, miután a bitcoinbányászat környezetkárosító.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.