Nem kellemes a gamer laptopot vásárolni kívánók helyzete

A Dell amerikai székhelyű számítógépes hardvertervező és -gyártó vállalat tulajdonában lévő Alienware letiltotta a videokártyájának egytizedét, a hónap közepén jöhet a javítás – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 06. 07. 18:34
null
A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek kellemes helyzetben a gamer laptopot vásárolni kívánók, a gyártók által megcélzott hőtermelési limiteknek köszönhetően teljesen ugyanazok a processzorok és videokártyák érdemben eltérő teljesítményt nyújthatnak a különböző modellekben. Sejthetően a gyártók nem szeretik nagy dobra verni, amennyiben hődizájn miatt le kellett venniük a csúcstempóból, így a fogyasztókon múlik, hogy megfelelő utánajárással tájékozódjanak a kiszemelt termékek valós képességeiről.

Ennek ellenére nagy botrány tört ki a Dell tulajdonában lévő Alienware körül,

az m15 Ryzen Edition R5 gamer laptopjában ugyanis letiltotta az NVIDIA GeForce RTX 3070 videokártya CUDA-magjainak egytizedét.

A vevők arra lettek figyelmesek, hogy a diagnosztikai programok 5120 helyett csak 4608 CUDA-magot jelentettek, amelyet először hibának véltek, ám gyorsan kiderült, hogy nem erről van szó.

A butítás azt is jelenti, hogy többek közt a sugárkövetéses magok egy részét sem tudták használni a futtatott gamer alkalmazások.

A Dell ügyfélszolgálata elsőként azzal szabadkozott, hogy nem részletezett célú optimalizációról van szó, ám röviddel később maga az Alienware gyártási hibának titulálta a problémát. A vállalat szerint hibás video BIOS-szal jöttek a gépek, azonban várhatóan június közepére kiadja a frissítést, amellyel az ügyfelek helyreállíthatják a grafikus vezérlő teljesítményét.

A kép csak illusztráció
Fotó: Pixabay

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.