Az okostelefon közelebb hozhatja egymáshoz a generációkat

A magyar szülők több mint kétharmada a nagyszülőkre támaszkodik a gyerekek nyári elhelyezésében, 33 százalékuk ráadásul legalább egy teljes hónapra rájuk bízza az unokákat – derült ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból, amelynek részleteit kedden közölték az MTI-vel.

Forrás: MTI2021. 07. 15. 10:50
null
Az okostelefon tudatos használata közelebb hozhatja egymáshoz a generációkat Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság kommunikációs igazgatóságának közleménye szerint a válaszadók majdnem harmadánál az idősebb generációk digitális érettsége elmarad a fiatalokétól, ami konfliktusokhoz és elszigetelődéshez is vezethet.

A hírközlési hatóság ezért tippeket ad, hogy segítségükkel a nagyszülők is hamar beletanulhassanak az okostelefon használatába.

Kifejtették, a szünidő alatt sok szülő támaszkodik az idősebb rokonok segítségére:

az NMHH kutatásában résztvevők 17 százalékánál egy-másfél hónapot, 16 százalékuknál pedig akár az egész nyarat is a nagyszülőknél töltik a gyerekek.

A generációk között meghúzódó digitális szakadék a vakáció alatt azonban sokaknál okozhat problémát, feszültséget vagy elszigeteltséget. A válaszadók csaknem kétharmadánál valamilyen mértékben problémát jelent az, hogy a nagyszülők nem jártasak az okoseszközök használatában, és nem tudnak kapcsolódni a gyerekek digitális térben szerzett tapasztalataihoz, élményeihez.

A hatóság szerint ugyanakkor az okoseszközök jelentősen javíthatják az életminőséget, és tudatosan használva tartalmasabbá tehetik az együtt töltött időt. A szülők 39 százaléka szerint az idősek hamar felveszik a ritmust és ügyesen bánnak az okostelefonnal, csak egy kis támogatásra és bátorításra van szükségük.

A szervezet azt javasolta, hogy a nagyszülők és a gyerekek próbáljanak együtt játszani:

keressenek egyszerű multiplayer játékokat, amelyek mindkét korosztályt érdeklik. Szervezzenek közös szabadidős programokat, de előtte hasznos applikációkkal tegyék élvezetesebbé a napot. Használhatnak például növény- vagy madárhatározó appokat, „kincskeresős” geocaching túratérképeket vagy étterem- és programajánlókat.

Az okostelefon tudatos használata közelebb hozhatja egymáshoz a generációkat
Fotó: Pixabay

Javasolták azt is, hogy ha otthoni programra vágynak, akkor kérjék meg a gyerekeket, mutassák meg, hogyan működnek az online filmnézős felületek. Ha előfizettek valamelyik csatornára, akkor nincs másra szükség, csak stabil wifire vagy egy nagyobb adatkeretű mobilinternet-előfizetésre.

Az okostelefonnal megörökíthetők a nyaralás legszebb pillanatai, a képeket nézegetve pedig bármikor újraélhetik az unokákhoz fűződő kedvenc emlékeiket

– folytatta az NMHH. Ha pedig úgy döntenek, hogy másokkal is megosztjuk ezeket az interneten, akkor ne feledkezzenek meg az adatbiztonságról sem. Csak olyan fényképeket posztoljanak, amelyekbe a gyerekek is beleegyeztek, ellenkező esetben kellemetlenséget okozhatunk nekik – hívták fel a figyelmet. Figyeljenek arra is, hogy a közzétett képeken, videókon ne legyen semmi kifogásolható vagy érzékeny tartalom – tették hozzá.

Érdemes megkérni a fiatalokat, hogy tanítsák meg a Messenger, a Viber vagy a WhatsApp használatát az idősebbeknek.

Ezekkel az alkalmazásokkal az interneten keresztül levelezhetnek, fényképeket és videókat küldhetnek egymásnak, sőt még videóhívást is indíthatnak – jelezték.

Közölték azt is, hogy az NMHH által indított Netre Fel! edukációs weboldal további tippekkel és gyakorlati útmutatókkal szolgál az idősek okoseszköz-használatához.

Több mint tizennégy éve kezdődött az iPhone-őrület

2007. június 29-én kerültek a boltokba az első iPhone-ok, már ekkor emberek tízezrei várakoztak az Apple üzletei előtt, és számos boltban a nyitás után fél órával elfogyott az összes készülék. A Híradó.hu segítségével összeszedtünk néhány érdekességet a korszakalkotó telefonról.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.