Japán már 2029-ben talajmintát hozna a Földre a Mars egyik holdjáról

Japán már 2029-ben talajmintát hozna a Földre a marsi régióból, lekörözve az Egyesült Államokat és Kínát is – közölték csütörtökön a kelet-ázsiai ország űrhivatalának kutatói.

Forrás: MTI2021. 08. 20. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) azt tervezi, hogy 2024-ben indít missziót a Phoboszra, a vörös bolygó egyik holdjára, és még az évtized vége előtt, 2029-ben a Földre szállítja az égitest felszínéről begyűjtendő 10 grammnyi talajmintát.
 

Kavakacu Jaszuhiro projektmenedzser egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyors visszaúttal várhatóan Japán megelőzi az Egyesült Államokat és Kínát a marsi régióból begyűjtött minták Földre szállításában, annak ellenére, hogy később indít missziót.
 

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance marsjárója jelenleg a Jezero-kráterben gyűjt kőzetmintákat, amelyeket az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködésben fognak a Földre szállítani 2031-ben. Kína májusban ünnepelte, hogy második országként juttatott űreszközt a Marsra, ahonnan a tervek szerint nagyjából 2030-ban szállítja haza a mintákat.
 

A JAXA szakemberei úgy vélik, hogy a Phobosz felszíni talajának nagyjából 0,1 százaléka a Marsról származik.
 

Uszui Tomohiro professzor szerint a Phobosz talaját valószínűleg a hold saját és a vörös bolygó anyagának keveréke alkotja, amelyet homokviharok szórtak szét. A szakember úgy véli, hogy a Phobosz különböző pontjairól való mintagyűjtés nagyobb eséllyel szolgáltathat bizonyítékot az ősi marsi élet nyomaira, mint a vörös bolygó egyetlen helyszínéről történő mintavétel.
 

Bármely életforma, amely a Marsról kerülhetett a holdjára, nem élhette túl az erős Nap- és kozmikus sugárzást.
 

A NASA- és az ESA-missziók a Jezero-kráter – a tudósok úgy vélik, hogy évmilliárdokkal ezelőtt egy mély tó terült el a területén –, térségének potenciális életformáira és evolúciójára fókuszálnak. A Phoboszról származó – és feltehetőleg marsi talajt is tartalmazó – minták elemzésétől a kutatók azt remélik, hogy megismerhetik a marsi bioszféra evolúcióját.
 

A szakember szerint a vörös bolygó kráterének bizonyos pontjairól vett minták és a Phobosz tanulmányozása kiegészíthetik egymást és segíthetnek a marsi élettel – amennyiben létezik – kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.