Az elektromos gördeszka új hobbi, vagy egy újabb veszélyes játék?

A nálunk is ismert és elterjedt elektromos roller után egy új őrület hódít az Egyesült Államokban, ez pedig az elektromos gördeszka. Az első példányok megjelentek Magyarországon, de vajon számíthatunk arra, hogy ez lesz a következő nagy durranás, vagy hasonlóan a monociklihez és a segwayhez, kuriózum marad – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 30. 7:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nálunk is ismert és elterjedt elektromos roller után egy új őrület hódít az Egyesült Államokban, ez pedig az elektromos gördeszka. Az első példányok megjelentek Magyarországon, de vajon számíthatunk arra, hogy ez lesz a következő nagy durranás, vagy hasonlóan a monociklihez és a segwayhez, kuriózum marad?

Van létjogosultsága?

A városi elektromos személyi járművek az elmúlt bő másfél évtizedben bukkantak fel, és ez idő alatt bebizonyosodott, hogy igenis komoly igény van az ilyen jellegű termékek iránt. Az elektromos rollerek, segwayek például jelentősen megkönnyíthetik a közlekedést, és olyanokat is kimozdíthatnak az autóból, akik egyébként egy kerékpárra különféle okok miatt nem ülnének fel. Nem véletlen, hogy például a rollerek mostanra hazánkban is igen népszerűnek számítanak. A kölcsönözhető termékek mellett egyre többen birtokolnak saját járművet is.  Viszont az is tény, hogy ezen eszközök kulturált használatával kapcsolatban bizony még jó páran kihívásokkal küzdenek.

Mondjuk ki nyugodtan, az utcán-járdán szertehányt rollerek, illetve a gyalogosok között száguldozó sofőrök bizony sokakat bosszantanak.

Viszont annyi előnyt kínálnak, hogy ezeket a településekről kitiltani felesleges lenne. Csendesek, nem szennyezik a környezetet és kevés helyet foglalnak, mindez pedig kulcsfontosságú lehet az élhetőbb környezet megteremtésében.

Jön a deszka

A közelmúltban egy új termékkategória jelent meg, mégpedig az elektromos gördeszkák. Már Magyarországon is vannak olyanok, akik ilyeneken száguldoznak, és az Egyesült Államokban például kifejezetten népszerűnek számítanak e modellek, és komoly őrület van kialakulóban körülöttük. 

Külsőre nagyon hasonlítanak hagyományos rokonaikra, azonban felépítésükben már értelemszerűen eltérnek. Egy viszonylag nagy kapacitású (akár 6000-10 000 mAh) lítium alapú akkumulátor található az alján elektromos motor társaságában. A legtöbb modell mellé jár egy távvezérlő, amellyel a sebesség szabályozható, illetve fékezni is így lehet, irányítani pedig a súlypont áthelyezésével kell őket, a hagyományos deszkáknál megszokott módon.

A maximális sebesség elérheti a 40 km/h-t, de általában e termékeket gyárilag lefojtják hasonlóan a rollerekhez.

Azért a járdán ennyivel száguldozó gördeszkás potenciális veszélyt jelent magára, mind a környezetére. A hatótávolságuk 5-30 kilométer között alakul, az olcsóbb modellek nyilván kevesebbet bírnak, így azok hosszabb menetre nem feltétlenül alkalmasak. Hasonlóan a rollerekhez, ezek is hajthatóak a hagyományos módon, de ilyenkor lassabbak, mint tradicionális rokonaik, a nagyobb súlyuk miatt. Van még egy fontos különbség, mégpedig az, hogy az elektromos gördeszkával trükköket végrehajtani nem lehet. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.