időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Avokádóval a hasi zsír ellen

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.09.30. 11:44 2021.09.30. 11:54
Avokádóval a hasi zsír ellen

Az ízletes és tápláló avokádó napi fogyasztása elősegíti a hasi zsír lebontását, ezáltal a fogyást és a karcsúság megőrzését is. Természetesen nem varázsszer az avokádó, de egy kitartó diéta és napi sport mellett könnyebb elérni a kitűzött célt a dél-amerikai indiánok által is egészségmegőrzőnek tartott gyümölcs fogyasztásával – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Az Illinoisi Egyetem Urbana-Champaign intézetének kutatói három hónapig tanulmányozták egy csoport nő étkezési szokásait. Azoknál, akik rendszeresen, naponta elfogyasztottak egy avokádót, a mélyebb hasi, úgynevezett zsigeri zsír csökkenését tapasztalták.

Zsír a bőr alatt és a mélyben

A kutatás eredményeit pár napja a Journal of Nutrition szaklap publikálta. A tanulmány szerint a cél nem a fogyás volt, hanem azt vizsgálták, az avokádó milyen hatással van a hastájéki testzsírokra. Az orvosok azt állítják, az egészség szempontjából nagyon lényeges, hogy a zsír hol rakódik le a szervezetben.

Azok a nők, akiknél nagyobb arányban található meg ez a mélyebb zsigeri zsír, hajlamosabbak a cukorbetegségre is. A kutatás a 2-es típusú diabétesz kialakulásának csökkentésére irányult, azt vizsgálva, hogy a bőr alatti és a zsigeri zsírok aránya miként változik az avokádó fogyasztásával.

Győztek az avokádósok

A vizsgálatban résztvevő nőket két csoportra osztották – számol be a kutatás részleteiről a Study Finds. Az egyik csoport étrendjébe beleépítettek napi egy darab avokádót, míg a másik csoport azonos ételt kapott, avokádó nélkül. A 12 hetes vizsgálati időszak elején és végén a kutatócsoport megmérte a kísérlet résztvevőinek hasi zsírarányát és a „glükóztoleranciát", amelyet a cukorbetegség kockázatának jelzőjeként tart számon az orvostudomány.

Annál a csoportnál, akik rendszeresen fogyasztották az avokádót, jelentősen csökkent a zsigeri hasi zsír mennyisége. Ez az a zsírlerakódás a szervezetben, amitől a legnehezebb megszabadulni. A kísérlet arra is rámutatott, a zsírcsökkenéssel együtt a cukorbetegség kockázati arányának mutatója is csökkent. Ráadásul a mélyzsír-csökkenés befolyásolta a bőr alatti zsír mennyiségét is, így amellett, hogy a zsírokat az avokádó eloszlatta a belső szervek környékéről, esztétikai hatással is bírt a testre.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.