Azok a nők, akiknél nagyobb arányban található meg ez a mélyebb zsigeri zsír, hajlamosabbak a cukorbetegségre is. A kutatás a 2-es típusú diabétesz kialakulásának csökkentésére irányult, azt vizsgálva, hogy a bőr alatti és a zsigeri zsírok aránya miként változik az avokádó fogyasztásával.
Győztek az avokádósok
A vizsgálatban résztvevő nőket két csoportra osztották – számol be a kutatás részleteiről a Study Finds. Az egyik csoport étrendjébe beleépítettek napi egy darab avokádót, míg a másik csoport azonos ételt kapott, avokádó nélkül. A 12 hetes vizsgálati időszak elején és végén a kutatócsoport megmérte a kísérlet résztvevőinek hasi zsírarányát és a „glükóztoleranciát", amelyet a cukorbetegség kockázatának jelzőjeként tart számon az orvostudomány.
Annál a csoportnál, akik rendszeresen fogyasztották az avokádót, jelentősen csökkent a zsigeri hasi zsír mennyisége. Ez az a zsírlerakódás a szervezetben, amitől a legnehezebb megszabadulni. A kísérlet arra is rámutatott, a zsírcsökkenéssel együtt a cukorbetegség kockázati arányának mutatója is csökkent. Ráadásul a mélyzsír-csökkenés befolyásolta a bőr alatti zsír mennyiségét is, így amellett, hogy a zsírokat az avokádó eloszlatta a belső szervek környékéről, esztétikai hatással is bírt a testre.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: PEXELS