Öt ok az avokádó rendszeres fogyasztására

Az egészséges életmódot követők táborában az utóbbi időben igazi sztár lett az avokádó.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 23. 11:50
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos jótékony hatást tulajdonítanak az avokádó gyakori fogyasztásának – néhányat ezek közül mutat be a diétaésfitnesz.hu cikke.

Fotó: Pexels

1. A SZÍV BARÁTJA

Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírok megemelik a jó koleszterin (HDL) szintjét és csökkentik a rosszat (LDL). Ezáltal segítenek megtisztítani az érfalakat a lerakódásoktól, így hozzájárulnak a szív és a teljes keringési rendszer megfelelő működéséhez. Igaz, az avokádó kalóriadús étel, de egy csészényi meghámozott gyümölcshús 15 gramm telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami közel a fele az orvosok által ajánlott napi bevitelnek.

2. GAZDAG VITAMINOKBAN, ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN

Valódi vitaminbomba, és tele van ásványi anyagokkal. Különösen gazdag B-vitaminokban, E-, C- és K-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Mindezek mellett nátriumtartalma alacsony, aminek köszönhetően a magas vérnyomástól szenvedőknek kifejezetten ajánlott élelmiszer. Erősíti az immunrendszert, segít ellenállóvá tenni a szervezetet számos vírussal és baktériummal szemben.

3. KIVÁLÓ ÉHSÉGŰZŐ

Az egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz. Egy széles körű kutatás alapján felállítottak egy skálát azokról az ételekről, amelyek a legjobban csillapítják az éhséget. Az avokádó a lista élén szerepel olyan ételek mellett, mint például a főtt krumpli. Ám annál azért sokkal ízletesebb, tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.

4. EGYSZERŰEN FELHASZNÁLHATÓ

Érdekes, hogy amikor az Egyesült Államokban elkezdték gyakrabban fogyasztani az avokádót, először úgy tekintettek rá, mintha egyfajta körte lenne. Az alakja ugyanis hasonlít rá, így főleg süteményekbe rakták. Később számos más ételhez is elkezdték használni.

  • Nyersen megtisztítva és felvágva dúsíthatók vele a saláták.
  • Remek szendvicskrém is készíthető belőle, ha az avokádó húsát villával összetörjük, adunk hozzá némi citromlevet, sót, borsot és apróra vágott lila hagymát vagy fokhagymát ízlés szerint. Innen pedig egy kis lépés a klasszikus mexikói guacamole: az avokádókrémhez adjunk lime-ot, csilit, tabasco szószt, fokhagymát és apróra vágott paradicsomot, majd jól keverjük össze.
  • 5. DETOXIKÁL

    Az avokádónak mindösszesen csak a 10 százaléka szénhidrát, és annak jelentős része élelmi rost. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani, így lényegében csak áthalad a bélrendszeren. Közben pedig megköti a koleszterint és az epesavat, valamint méregtelenít és serkenti a vastagbél működését. Nemcsak magas rosttartalmának köszönhetően segít a méregtelenítésben, hanem a sok vitamin, ásványi anyag és egészséges zsír is hozzájárul ehhez a folyamathoz.

    A receptajánlóért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

    Korábbi cikkünkben a legjobb egészségmegőrző ajándékokat gyűjtöttük össze, amelyeket a karácsonyfa alá tehet. A mostani helyzetben kiváltképp igaz, hogy az egészségünk megőrzése mindennél fontosabb.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.