Nagy rengéseket mért a vörös bolygón az InsSight szeizmométere

Három nagy marsrengést mért a NASA vörösbolygón lévő marsszondájának, az InSigthnak a szeizmométere az elmúlt hónapban, köztük volt egy olyan is, amikor egy és fél órán át rengett a marsi felszín - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal.

Forrás: MTI2021. 09. 23. 8:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első két marsrengés augusztus 25-én történt, erősségük 4,2 és 4,1 volt.

A leghosszabb marsrengés, amelyet az InSight érzékelt szeptember 18-án következett be - ezen a napon volt ezredik napja az Insight a vörös bolygón. Ennek az erőssége 4,2 volt és 90 percig rengette meg a marsi talajt.

Ezek voltak eddig a legnagyobb marsrengések, amelyeket az Insight küldetése kezdete óta érzékelt - olvasható a NASA honlapján.

Az Insight 2018 novemberében érkezett a Marsra, hogy szeizmikus hullámokat tanulmányozzon, hogy többet tudjanak meg a kutatók a vörös bolygó belsejéről, ami segíti őket annak jobb megértésében, miként formálódnak a bolygók.

A NASA közölte, hogy a szeptember 18-i rengést még mindig tanulmányozzák a szakemberek.

Az augusztus rengésekről már jóval többet tudnak, például a 4,2 erősségű a marsszondától 8500 kilométerre történt, ez volt a legtávolabbi rengés, amelyet a marsszonda érzékelt.

A kutatók szerint az augusztusi két rengés két különböző típusú volt. "A 4,2 erősségű esetében lassú, alacsony frekvenciájú rezgések domináltak, míg a 4,1-es erősségűt gyors és magas frekvenciájú vibrációk jellemezték" - közölte a NASA.

A borítókép illusztráció (Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.