Újból emelkednek a grafikus kártyák árai

Egyre többen mondhatnak le az új grafikus vezérlő vásárlásáról – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 21. 8:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi csúcsot követően drámaian mérséklődni kezdtek a grafikus kártyák árai, a német 3DCenter adatai szerint az AMD Radeon RX 6000 grafikus vezérlőkért május elején átlagosan kétszer sikerült többet kérni az ajánlott fogyasztói áruknál, míg az NVIDIA GeForce RTX 3000 családba tartozó termékek május közepén háromszoros túlárazással voltak elérhetőek.

Ezután drámai zuhanás következett az árban, ám mindkét gyártó esetében megállt a trend, mikor a termékeik elérték a 150% körüli szintet a felár tekintetében; ez a pont a Radeonok esetében július elején, a GeForce-oknál pedig augusztus elején következett be. Azóta folyamatosan rosszabbodik a helyzet, jelenleg chiptervezőtől függetlenül 170+ százalék környékén mozog a grafikus vezérlők átlagos felára.

Az elmúlt hetekben érkezett információk függvényében valószínűtlennek tűnt, hogy a belátható jövőben javuljon a piaci helyzet a vevők szemszögéből, azonban a 3DCenter adatai alapján eltökélt optimistának kell lenniük azoknak a játékosoknak, akik még reménykednek, hogy kerülhet a karácsonyfa alá egy nem borzasztóan túlárazott Radeon vagy GeForce. Az NVIDIA vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy kriptobányászok helyett egy ideje újból a játékosoknál landol a legtöbb videókártya, azonban így is óriási a termékek iránti túlkereslet, talán a jövő év végéig is kitarthat ez az állapot.

Ez nem meglepő, hiszen a kriptobányászok hullámzó agresszivitással már 2017 óta folyamatosan beavatkoznak a piac működésébe, a magas árak miatt a gamerek kevésbé tőkeerős tábora évek óta halasztgatja az új videókártya vásárlását.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.