Útnak indították a Föld változásait vizsgáló Landsat–9 műholdat

Útnak indították Kaliforniából hétfőn a Landsat–9 műholdat, a legújabb tagját annak az amerikai műholdsorozatnak, amely évtizedek óta vizsgálja a természeti és emberi hatásokat a Föld felszínén.

Forrás: MTI2021. 09. 28. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műholdak feladata, hogy biztosítsák a folyamatos megfigyeléseket a klímaváltozás korában.

A Landsat–9-et a United Launch Alliance rakétája, az Atlas V fedélzetén lőtték fel a Vandenberg űrállomásról. A műhold sikeresen levált a rakétáról.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai földtani ontézet (U.S. Geological Survey) közös projektjeként a Landsat–9 párban fog dolgozni elődjével, a Landsat–8 műholddal, hogy kibővítse a közel ötven éve zajló szárazföldi és tengeri megfigyelői munkát, amely az első Landsat 1972-es kilövésével vette kezdetét.

A Landsat–9 a Landsat–7 pályájára áll, utóbbit leszerelik.

A műhold olyan képalkotó szenzorral rendelkezik, amely a spektrum látható és más tartományait is rögzíti. Hőszenzorával a felszíni hőmérsékletet méri.

A bolygó felszínén történő változásokat, például a városok növekedését és a gleccserek mozgását is rögzítő Landsat-program a leghosszabb, folyamatos Föld-megfigyelés az űrből a NASA közlése szerint.

– A program több mint kilencmillió multispektrális képet halmozott fel a Föld szárazföldi és partvidéki régióiról – mondta Jeff Masek, a Goddard űrrepülési központ Landsat–9 projektvezető kutatója.

– Az adatok használatával dokumentálhatjuk és megérthetjük a változásokat, amelyek ez alatt az időszak alatt történtek az emberi tevékenység és a természeti jelenségek hatására – fejtette ki.

– A Landsat a legjobb információforrás a trópusi erdőirtás mértékének megértéséhez vagy más jelenségek, például a hurrikánok, az erdőtüzek, a rovarok okozta járványok és az ezekből való felgyógyulás dinamikájának megértéséhez – emelte ki a szakértő.

A borítókép illusztráció (Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.