Egy aszteroida száguldott el a Föld mellett a Nap irányából

Az Antarktisz felett október 24-én elhaladó objektum érkezéséről még a tudósok sem tudtak, ugyanis az a Nap irányából közelítette meg a Földet – írja a Híradó.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 11. 05. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten egy hűtőszekrény nagyságú aszteroida száguldott el a Föld mellett, a csillagászok pedig csak órákkal távozása után fedezték fel az objektumot – tájékoztatott a LiveScience.

Az Antarktisz felett október 24-én elhaladó objektum érkezéséről még a tudósok sem tudtak, ugyanis az a Nap irányából közelítette meg a Földet, így a viszonylag halvány és kicsi látogatót a legközelebbi ponton való elhaladás után körülbelül négy óráig még nem vették észre. Az űrszikla elhaladását szimulátoron itt lehet megtekinteni.

Mivel leginkább a Nap irányából közelednek az aszteroidák, a NASA Földközeli Objektumkutatási Központja (CNEOS) ma még nem tudja azonosítani az objektumokat, mivel a Nap fényes sugarai elzárják a kilátást. Szó szerint elvakít bennünket a Nap.

A 2021 UA1 névre keresztelt űrszikla a valaha feljegyzett harmadik legközelebb elrepülő aszteroida – közölte a CNET. Ám mindössze két méter átmérőjével az UA1 túl kicsi volt ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a Föld lakóira. Még ha be is csapódott volna, nagy része a légkörben égett volna el – számolt be a CNET.

Ahhoz, hogy egy objektumot veszélyesnek lehessen nyilvánítani, legalább 140 méter átmérőjűnek kell lennie – adta hírül a NASA.

Az eddigi rekorder aszteroida, a tavaly novemberi 2020 VT4, az ISS-sel nagyjából azonos magasságban, mindössze 400 kilométerrel a fejünk fölött száguldott el.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/NASA/JLP-Caltech)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.