időjárás -1°C Angelika 2022. January 27.
logo

Megfizetnek a lassú internetért a német szolgáltatók

Forrás: ORIGO.HU
2021.11.26. 14:35 2021.11.27. 12:39
Megfizetnek a lassú internetért a német szolgáltatók

Vagy hozzák az elvárható szintet, vagy arányosan csökkenteniük kell az ügyfelek havi díját – olvasható az Origó cikkében.

A netszolgáltatók világszerte az elméleti letöltési és feltöltési sebességeik alapján reklámozzák a netcsomagjaikat, ebbe a képletbe maximum további adatforgalmi limitek szoktak még beleszólni. 

Az elmélet és a gyakorlat persze nem mindig fedi egymást, egyes helyeken a szolgáltatók csúnyán elmaradnak az ígért sebességektől, képtelenek azokat ténylegesen nyújtani.

A helyzet egyrészt unfair az érintett ügyfelekkel szemben, hiszen ugyanannyi pénzért másoknál rosszabb szolgáltatást kapnak, másrészt pedig hűségidő vállalása és a minimum garantált sebességek teljesülése esetén még felmondani sem tudják anélkül a szerződést, hogy kötbér formájában ne kellene egyben kifizetniük a hátralévő hónapokat.

A németországi távközlési törvény 2021 decemberében életbe lépő módosítása véget vet az ügyfelek megtévesztésének és megkárosításának:

 a szolgáltatók kötelesek lesznek arányos összeget elengedni a netszolgáltatás havi díjából,

 amennyiben nem sikerül ténylegesen hozniuk a reklámozott letöltési és feltöltési sebességek 90 százalékát.

A bizonyításhoz az előfizetőknek az állam sebességmérő szolgáltatását kell igénybe venniük, két egymás követő napon, napi húsz alkalommal kell mérniük a netkapcsolatuk sebességét.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)