Routerek milliói lehetnek veszélyben egy kártevő miatt

Routerek és IoT-s eszközök millióit érintheti a nyílt forráskódú Botenago kártevő– írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 11. 17. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AT&T Alien Labs szakemberei nemrég fedezték fel a Botenago kártevőt, amit a Google nyílt forráskódú Goland programozónyelvének segítségével alkottak meg hackerek. A Botenago 30 különböző biztonsági rést támad, és routerek, IoT-s eszközök millióit sodorja veszélybe, az azokat használó cégekkel együtt.

A kártevőt jelenleg a végpontvédelmi szoftverek kevesebb mint 10 százaléka érzékeli csupán, a 62 legnépszerűbb megoldást vizsgálva.

Nem ez egyébként az első kártevő, amit a Golang segítségével írtak meg. 2020-ban ugyanis 2000 százalékkal nőtt az ilyen nyelven írt kártevőkód mennyisége, feltehetően azért, mert a Google megoldásával könnyű több platformra fordítani valamit.

Az Alien Labs szerint a Botenago főleg nagyobb cégeknek jelenthet gondokat, ugyanis a hackerek hozzáférést szerezhetnek a hálózatokhoz, továbbá DDoS-támadásokat hajthatnak végre.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.